5 lucruri pe care trebuie să le știi despre alimentele bio

Alimentele bio sau organice au devenit extrem de populare și se găsesc în prezent în majoritatea supermarketurilor, dar și în magazinele online. Alimentele organice diferă de cele convenționale din mai multe puncte de vedere. 


Multe persoane descriu alimentele bio ca fiind mai gustoase decât cele convenționale. În plus, unele dintre acestea pot fi chiar mai nutritive. 

Iată ce trebuie să știi despre aceste alimente!

1. Nu conțin chimicale, hormoni și antibiotice

Spre deosebire de legumele, cerealele și fructele obișnuite, cele bio nu conțin pesticide artificiale. De asemenea, nu se utilizează fertilizatori sintetici sau organisme modificate genetic. În plus, în ceea ce privește îngrijirea animalelor, nu se folosesc hormoni de creștere sau antibiotice (1). Pentru a fi certificat organic, produsul nu trebuie să conțină îndulcitori, conservanți, monoglutamat de sodiu și alți aditivi artificiali (2).

De asemenea, nu doar alimentele bio prezintă aceste caracteristici, ci și produsele naturiste organice. Poți găsi suplimente alimentare bio în magazine naturiste și într-o farmacie online

2. Conțin mai puține metale grele

Un metal toxic care se regăsește în plante este cadmiul. Acesta este absorbit din soluri. Conform studiilor, agricultura ecologică are în compoziție niveluri mult mai scăzute de cadmiu, comparativ cu cea convențională. Se pare că acest lucru se datorează faptului că nu sunt utilizați fertilizatori sintetici (1). 

3. Agricultura și animalele sunt îngrijite prin metode naturale

În agricultura ecologică se utilizează următoarele practici:

îngrășământ natural (deșeuri ale animalelor sau compost);

rotația culturilor pentru menținerea calității solului;

capcane pentru insecte sau dăunători;

smulgerea manuală a buruienilor;

pesticide naturale (rar sunt utilizate doar anumite pesticide sintetice care au fost aprobate pentru agricultura ecologică) (1).

Animalele sunt îngrijite prin următoarele metode:

li se asigură acces la exterior;

li se oferă hrană organică;

sunt vaccinate pentru controlul bolilor (1).

4. Pot fi mai nutritive

Unele alimente organice pot conține o cantitate mai mare de substanțe nutritive decât cele convenționale. În general, vegetalele conțin o cantitate mai mare de antioxidanți și micronutrienți, cum ar fi vitamina C, fier și zinc. Nivelul de antioxidanți poate fi cu 69% mai mare în aceste alimente comparativ cu cele obișnuite (2). Antioxidanții sunt nutrienți care contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi.  

De asemenea, laptele bio și carnea organică au în compoziție cantități mai mari de acizi grași Omega-3 – un tip de grăsimi sănătoase (2).

5. Nu toate alimentele bio sunt sănătoase

Este important de știut, însă, că nu toate produsele bio din comerț sunt și sănătoase. Cele intens procesate industrial, cum ar fi chips-uri sau biscuiți, pot conține cantități mari de zahăr, sare și grăsimi, fiind sărace în nutrienți. Cu alte cuvinte, acestea nu sunt mai sănătoase decât variantele lor convenționale, iar consumul lor trebuie limitat. Este important să te asiguri că ai o alimentație echilibrată și variată, în loc să te concentrezi doar pe alegerea alimentelor bio (2).

Prin urmare, alimentele bio sunt mai sărace în compuși nocivi decât cele obișnuite, datorită practicilor naturale de producție. În orice caz, este în continuare important să ai o alimentație de calitate per ansamblu, bogată în fructe și legume.  

Referințe:

1. “Are Organic Foods Worth the Price?” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/organic-food/art-20043880. Accessed 12 Feb. 2023.

2. Jane, Mary. “What Is Organic Food, and Is It Better than Non-Organic Food?” Healthline, Healthline Media, 7 Sept. 2021, www.healthline.com/nutrition/what-is-organic-food. Accessed 12 Feb. 2023.