„Puteam să-mi iau Jeep sau plasmă, apoi să mă vait că nu mai am bani”

Gheorghe Beciu, primarul comunei oltene Deveselu, nu se plânge ca alţi colegi ai săi din alte comune că nu mai are bani să plătească lumina sau telefonul. De asemenea, toţi an-gajaţii primăriei sunt cu salariile la zi, acesta fiind rezultatul renunţării la unele investiţii.

Cu greu am găsit primăria Deveselu. Trebuie să intri pe o uliţă, iar apoi pe alta. Şi biroul primarului pare la fel de greu de găsit, dar până la urmă ajung faţă în faţă cu edilul. Are masa plină de documente şi de ziare, iar într-un colţ, cumva în spatele unui dulap, se întrezăreşte chipul lui Ion Iliescu dintr-un tablou.


Gheorghe Beciu se apucă să-mi povestească despre cum a reuşit să drămuiască bugetul localităţii astfel încât să reuşească şi să-şi plătească factura de electricitate sau de telefon, dar şi personalul primăriei să fie cu salariile la zi.

 

„N-am avut practici de genul «nu mă interesează, nu vă dau salariile şi-mi fac proiectele». Trebuie să te gândeşti că oamenii ăştia au copiii la şcoală sau la facultate, au rate la bancă şi dacă nu-i dau salariul o lună de zile, i-am retezat totul”, povesteşte primarul.


El spune că a trebuit să renunţe la unele investiţii pentru a reuşi să asigure bugetul pentru cheltuielile cu personalul: „Am renunţat la o investiţie de aproximativ 450 de milioane de lei vechi pentru o mini-bază sportivă pentru a achita salariile la oameni până la sfârşitul anului.
Nu mi se pare normal să-ţi faci programul tău ca primar şi să nu le dai salariile la oameni”.

„Primarii-oameni politici doar în campanie”

Edilul comunei aflate la doar şase kilometri de Caracal a fost, practic, cu mâinile legate timp de aproape un an de zile din cauza neînţelegerilor din Consiliul Local, neînţelegeri care au şi dus la dizolvarea legislativului.

 

„Au fost răutăţi necontrolate şi nejustificate, dar care se practică în politica românească. Noi, primarii, ar trebui să fim oameni politici numai în perioada campaniei electorale şi în rest să fim administratori”, îşi aminteşte Beciu.


Primarul din Deveselu spune că a reuşit să facă faţă cheltuielilor pentru că, în anii de dinaintea crizei financiare, a ştiut să nu arunce cu banii: „În 2007, când aveam super-majoritate în Consiliul Local, puteam să-mi iau Jeep la primărie sau televizor cu plasmă, cum au făcut şi alţii, iar apoi să mă vait că nu mai am bani. Eu am rămas cu Break-ul primăriei şi am dus banii către investiţii”.

Primăria suportă cheltuielile dosarului pentru alocaţie

Administraţia locală din Deveselu îi scuteşte pe beneficiarii de ajutoare financiare din comună de un drum la Caracal sau la Slatina. Oamenii ar cheltui pentru alcătuirea unui dosar mai mult decât ar lua alocaţia pe o lună, iar primăria va suporta aceste costuri.

 

„Cu alocaţia pentru copii, în general vorbind - că e monoparentală, că e de susţinere a copilului, a familiei - este o nebunie. Au impus să se facă un dosar care conţine între 30 şi 50 de file. Dacă-l trimit pe om la Caracal să-şi facă dosar cu xerocopii, cheltuieşte pe transport, plus cel puţin 300-400 de mii de lei vechi pentru toate elementele dosarului. Acest lucru mi se pare o aberaţie. Înseamnă că omul a cheltuit în avans alocaţia pentru o lună de zile”, spune Gheorghe Beciu, primarul din Deveselu.


Potrivit edilului-şef, aceste dosare costă bugetul comunei în jur de 400 de lei: „Am vorbit cu colegii mei de la primărie şi suportăm noi costurile. E vorba de aproximativ 10 topuri de hârtie de xerox. Totul ne duce la 3-4 milioane de lei vechi pe lună. La un moment dat omul înjură şi primarul şi funcţionarul şi pe toată lumea”.