„Guvernul să nu ne considere proşti, că vedem şi noi la televizor cum se dau banii”

În comuna Vlădila criza s-a instalat în urmă cu doi ani, şi contrar afirmaţiilor premierului Boc nu se va termina curând.

În administraţia şi în viaţa locuitorilor din comuna Vlădila criza economică se resimte acut, investiţiile în infrastructură lipsesc de ceva vreme, iar oamenii o duc din ce în ce mai greu. Majoritatea terenurilor sunt date în arendă, iar localnicii nici cu ziua nu mai pot munci, pentru că nu mai au unde. Singura investiţie de amploare derulată în localitate, în ultima perioadă, introducerea reţelei de apă a fost întreruptă, fiindcă nu s-au mai primit fonduri de la Guvern.

„De doi ani, n-am mai primit niciun leu de la Guvern”

Primarul comunei Vlădila se vede nevoit în fiecare zi să le explice cetăţenilor de ce investiţia privind introducerea reţelei de apă nu a fost finalizată.

 

„Am început lucrarea în anul 2008, care costa 20 miliarde lei vechi. Am primit doar 14 miliarde de la Ministerul Dezvoltării, din care am reuşit să implementăm cam 70% din investiţie. De doi ani, n-am mai primit niciun leu de la Guvern, pentru a continua lucrarea”, ne-a declarat primarul Gheorghe Vane.


Din bugetul propriu, administraţia a reuşit doar să monteze o centrală termică la şcoala din localitate, şi să facă unele reparaţii de reabilitare a clădirii.

 

„Am depus un proiect pe măsura 3.2.2, pentru reabilitarea căminului cultural, de multă vreme, şi n-am primit niciun răspuns. Nici nu-l mai aşteptăm, am hotărât să facem lucrarea din bugetul local, în măsura posibilităţilor”, ne-a mai spus dezamăgit edilul.


„Guvernul dă bani numai la pedelişti. În comuna noastră e PSD-ul, şi nouă nu ni se dau bani. Guvernul să nu ne considere proşti, că vedem şi noi la televizor cum se dau banii. În comuna Traian s-au dat bani, s-a făcut ceva, la Studina, la fel. La noi s-a băgat apă şi s-a întrerupt că nu s-au mai dat bani”, ne-a declarat Dumitru Ciu, localnic.

Şi speranţa de finanţare moare ultima

Deşi de mai bine de doi ani n-a primit niciun ban de la Guvern, primarul Gheorghe Vane îndrăzneşte să-şi facă planuri de viitor.

 

„Mai avem multe de făcut în comună, şi, aşa cum se spune în popor, speranţa moare ultima. Continuăm să sperăm că vom primi finanţarea necesară măcar pentru a finaliza lucrarea de introducere a reţelei de apă, apoi să facem un proiect pentru canalizare”, a spus edilul.

 

Experienţa profesională pe care o are după aproape 20 de ani de când ocupă funcţia de primar al comunei Vlădila îl îndreptăţeşte să spere.

Terenurile arabile, arendate

Din cauza lipsei fondurilor, în Vlădila nu s-au mai putut desfăşura unele activităţi.

 

„Avem o trupă de căluşari de copii apreciată, avem o echipă de fotbal, dar datorită lipsei banilor nu am mai putut să le acordăm finanţarea necesară, nu şi-au mai desfăşurat activitatea în mod normal”, a explicat Gheorghe Vane.


Sărăcia i-a împins pe localnici să-şi arendeze terenurile agricole, conform spuselor primarului, majoritatea pământului arabil al comunei fiind dat în arendă celor şapte societăţi agricole care-şi desfăşoară activitatea în localitate. Cu excepţia pensionarilor, care au o sursă de venit constantă, cei mai mulţi cetăţeni nu au un loc de muncă stabil. Mulţi dintre ei au lucrat în Caracal, însă criza economică a închis majoritatea unităţilor de aici. Singura preocupare rămăsese agricultura, la care au fost nevoiţi să renunţe.

 

Nea Ilie face însă excepţie: „De ce să dau pământul meu, îl muncesc până nu voi mai putea. Am în pătul 20 de bănicioare de porumb, să-l vând, să-mi ajut copiii. De ce să cumpere de la piaţă, când au aici, la ţară, de toate? Vecinii l-au dat, că n-au bani să-l muncească, eu, de bine, de rău, am o pensie”.

„Trăim patru persoane din două milioane”

Pentru localnicii din Vlădila supravieţuirea este un calvar, trăiesc din ce în ce mai greu, gândindu-se mereu la ziua de mâine, la cum vor mai face rost de bani pentru a cumpăra o pâine.


„Avem venituri foarte mici, trăim patru persoane din două milioane. E grea viaţa pe criza mondială. O alocaţie de copii e 400 de mii, eu am doi, şi un sac de făină e 800 de mii, abia pot să-l cumpăr. Eu nu ştiu cine e de vină, poate cei de sus, de la Guvern”, ne-a declarat supărat Marin Butucea, localnic beneficiar al ajutorului social.


„Trăim rău, ne ducem cu ziua la unul şi altul, asta e viaţa, timpurile sunt cum sunt, vai de noi. Din cauza preşedintelui României, care nu ştie să conducă ţara asta, pe care a dus-o la ruină, în loc să fim şi noi ca toate ţările din lume. Ce să zic de administraţie, asta este, n-au nici ei, oamenii, cu ce să facă dacă ăştia de sus nu-i bagă în seamă, dau afară din ei, corect, era bine să fi rămas cum era înainte, cu sfaturile populare. Domnul primar ce să facă dacă n-are bani, sunt alţii mai mari care nu-l ajută. A băgat ţevile de apă, dar dacă nu-i virează fondurile să dea drumul la apă, ce să facă?”, ne-a spus un alt localnic supărat pe cei care conduc ţara.


Primăria din Vlădila, veche de aproape 100 de ani


Declarată monument istoric, clădirea Primăriei Vlădila, construită în anul 1921, se degradează continuu, deoarece administraţia nu are bani pentru renovare.

 

„Nu ne permitem să renovăm un monument istoric, că trebuie să respectăm nişte reguli speciale”, a spus primarul Vane.

 

Acesta a precizat că imobilul a fost construit de un grup de italieni, cu ziduri groase şi elemente de sculptură în lemn deosebite.