Zeci de copii, la Conacul Neamţu din Olari, în vacanţa de vară (FOTO)

70 de copii din comunităţile din jurul Conacului Neamțu de la Olari, judeţul Olt și a Casei Enescu de la Mihăileni, judeţul Botoşani, au ajuns în posesia seturilor de patrimoniu cu povestea trecută și viitoare a Vilei Golescu de la Câmpulung Muscel.


 Începând cu acest kit, potrivit unui comunicat remis de Fundaţia Pro Patrimonio, meșteșugurile și tehnologia vor fixa împreună o viitoare hartă a României „ornată” cu machete de hârtie ale caselor care luminează. Casele luminoase oferă indicații despre cum să ajungi la ele din fiecare comunitate și completează curiozitatea copiilor cu materiale auxiliare încorporate cu detalii și povești din casă: istorie și arhitectură, natură, design sau gastronomie.

 Sâmbătă, copii din sate apropiate Conacului Neamțu s-au adunat în curtea de la Olari pentru o porție de joacă serioasă și o explorare cu puterea imaginației. Copiii de la Mihăileni au fost adunaţi în grup la şcoală şi au lucrat sub supravegherea coordonatorului lor local urmând îndeaproape instrucţiunile transmise în kit.


  • Foto Zeci de copii, la Conacul Neamţu din Olari, în vacanţa de vară (FOTO)
  • Foto Zeci de copii, la Conacul Neamţu din Olari, în vacanţa de vară (FOTO)


Din pachetul cu materiale de bricolaj primit, copiii au găsit macheta de hârtie a altui monument istoric de care Fundaţia Pro Patrimonio se ocupă, Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Tot aici au găsit penare cu piese de mobilier, inserții personalizate pirogravate şi informaţii sistematizate despre Vila Golescu şi poveştile ei. Au putut asambla căsuţa luminoasă, au realizat etichetele doamnei Maria Cantili Golescu pentru viitoarea plantație de morcovi pitici precum și o rețetă de dulceață de la 1900. Cu această ocazie au aflat ce este un arbore genealogic şi de ce este el util şi au putut să creioneze propriul arbore urmând modelul familiei Vasile şi Maria Golescu. Restul setului l-au pregătit pentru explorări ulterioare acasă.

 „În acest mod ludic, copiii au aflat mai multe despre un alt judeţ al României şi o altă casă de patrimoniu de care Fundaţia Pro Patrimonio se ocupă, Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Aici, la începutul secolului trecut a trăit familia Golescu, al cărei exponent feminin, Maria Cantili Golescu a făcut subiectul unui interes de cercetare profund pe parcursul a doi ani. Doamna Cantili a lăsat două caiete de reţete şi sfaturi gospodăreşti extrem de interesante în contextul analizei unei epoci, din care a fost extrasă reţeta de dulceaţă de morcovi, prezentată copiilor.

 A fost aleasă Vila Golescu ca exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea, îngrijirea și activarea unei case de patrimoniu prin varii proiecte culturale, educaționale și de design. Acestea aduc un astfel de obiect mai aproape de publicul larg dar mai ales integrează comunitatea din imediata apropiere într-un circuit de activități și povești capabile să explice subiectul patrimoniului pe înțelesul tuturor, susținând ideea că acesta este o responsabilitate și un element formator al identității sociale”, transmite ONG-ul.


  • Foto Zeci de copii, la Conacul Neamţu din Olari, în vacanţa de vară (FOTO)
  • Foto Zeci de copii, la Conacul Neamţu din Olari, în vacanţa de vară (FOTO)


Proiect susţinut în parteneriat cu UiPath Foundation în judeţele Botoşani şi Olt pe parcursul unui program multianual, Future Acceleration Program, care se desfăşoară de patru ani în Botoşani şi trei ani în Olt.

 Din cei 11 ani în care Pro Patrimonio a livrat constant ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu au reieşit o serie de materiale ce pot fi descărcate din biblioteca de resurse utile. Câteva exemple: Caietul de reţete de la 1900 al Mariei Cantili Golescu,  Manual de Educație pentru Patrimoniu, Manual de Educaţie Muzicală, Caietul Casei Enescu. Ghid interactiv de explorare, Harta Meşteşugurilor.Sugestii pentru explorarea peisajului cultural din jurul Mihăileniului, Ansamblul Golescu. Observator de Peisaj Cultural în Câmpulung Muscel etc.