Un ghid pentru a vă schimba comportamentul de cheltuire în 2024

Experții financiari pot spune multe despre tine prin evaluarea raportului tău de cheltuieli. Puteți obține cu ușurință acest raport de la banca dumneavoastră pentru a evalua cât ați cheltuit pe anumite categorii de produse și servicii într-o anumită perioadă de timp - de exemplu, o lună. Pe baza acestor date, puteți trage o concluzie dacă obiceiurile dvs. de cheltuieli sunt sănătoase și sustenabile pentru veniturile dvs. sau dacă trebuie să faceți ajustări și să schimbați lucrurile. 


De ce să vă deranjați cu obiceiurile financiare nesănătoase?

De ce ar trebui să fiți atenționat de achizițiile nerezonabile și de deciziile impulsive? Motivul este că, în multe cazuri de finanțe precare, nu mărimea venitului, ci cheltuielile excesive sunt cele care vă fac să vă luptați pentru bani în fiecare lună. Problema este pur psihologică, iar un pic de planificare și raționalitate vă poate transforma situația financiară chiar și fără o mărire de salariu sau un al doilea loc de muncă. Iată un ghid al schimbărilor de conduită în materie de cheltuieli pe care le puteți încerca în acest an pentru a vă îmbunătăți situația financiară și a economisi o sumă bună de bani pentru urgențe. 

Consecințele cheltuielilor capricioase  

Pe de o parte, s-ar putea să crezi că a cheltui câțiva euro pe lucruri care te fac fericit este un obicei nevinovat care te ajută să duci o viață normală. Pe de altă parte, achizițiile impulsive se transformă adesea în probleme financiare de amploare. Persoanele incapabile să își controleze capriciile și să își planifice bugetul trăiesc adesea în datorii cronice. Un împrumut rapid online poate salva situația pentru o perioadă de timp, dar această formă de credit vine și ea cu anumite condiții. În cele mai multe cazuri, prețul pe care îl plătiți pentru cheltuieli excesive este o rată mare a dobânzii, care poate deveni inaccesibilă cu timpul. De aceea este atât de important să fii realist în ceea ce privește suma de bani pe care o poți cheltui în fiecare zi, săptămână sau lună pe lucruri care îți plac. 

Cum să scapi de obiceiurile de cheltuire risipitoare? 

Vestea bună este că poți schimba situația cu puțin efort din partea ta. Secretul succesului constă în a deveni mai disciplinat și în a vă controla fluxurile de bani cu o abordare realistă. Poți încerca câteva dintre aceste practici pentru a vedea cum un control mai mare îți lasă mai mulți bani în buzunar. 

Stabiliți obiective financiare 

Problema cu cheltuielile necontrolate este că vă privați de oportunitatea de a economisi bani și de a face o achiziție mai mare, mai importantă. De fiecare dată când cheltuiți 10-20 de euro pe niște fleacuri, nu vă gândiți cum pot contribui acești bani la un obiectiv mai important. Așadar, primul pas pentru a economisi bani și pentru a vă schimba atitudinea față de cumpărăturile capricioase este să vă stabiliți un obiectiv care contează cu adevărat pentru dumneavoastră. 

Odată ce ai în față acel obiectiv, vei fi mult mai atent la cheltuieli. Poți chiar să desenezi un tabel pe calculator sau pe smartphone și să completezi filele cu sumele pe care le-ai economisit în fiecare zi. Aceste sume pot fi alocate într-un cont de economii separat în care veți păstra toți banii necesari pentru achiziția planificată. Primele succese în economisirea banilor vă vor încuraja cu siguranță și vă vor eficientiza eforturile. 

Stabiliți un buget lunar 

Faptul că nu știți cât câștigați și cât cheltuiți este una dintre cele mai mari bariere în calea controlului cheltuielilor. Sarcina este ușoară pentru angajații cu normă întreagă cu contract - aceștia primesc de obicei aceeași sumă de bani în fiecare lună și au puțină flexibilitate în planificarea cheltuielilor. Lucrurile devin mai complicate pentru lucrătorii cu fracțiune de normă și pentru angajații independenți, care au venituri variabile de la o lună la alta și cu greu pot stabili planuri fixe. 

Cu toate acestea, tehnologia poate fi de mare ajutor în această privință. Puteți instala o aplicație modernă cu o interfață ușor de utilizat și funcții practice pentru a completa datele despre toate fondurile primite și plățile efectuate. În acest fel, veți înțelege mai bine fluxurile de venituri după câteva luni de monitorizare atentă și veți putea stabili bugete mai mult sau mai puțin fixe pentru cheltuieli responsabile. 

Asociați-vă cu soțul/soția dvs. 

Este foarte greu să schimbi obiceiurile de o viață dacă ești singur în acest proiect. Veți obține cu siguranță un succes mai mare dacă partenerul, soțul sau soția sau un membru al familiei vă sprijină în acest demers. Aruncați o privire asupra fondurilor intrate și ieșite din gospodăria dumneavoastră și faceți planuri comune realiste cu privire la cât vă puteți permite să cheltuiți în fiecare lună. Luați angajamentul de a economisi bani și controlați-vă reciproc pentru a vă asigura că angajamentul este o prioritate pentru voi toți. 

Luați o pauză 

O tehnică viabilă pentru a evita cheltuielile capricioase este să luați o pauză și să petreceți una sau două zile gândindu-vă dacă într-adevăr aveți nevoie de acel articol. Este vorba de psihologia consumatorului - majoritatea magazinelor organizează o atmosferă care încurajează cumpărăturile. Lumini strălucitoare, muzică atrăgătoare, arome atrăgătoare - toate aceste elemente vă pot pune într-o dispoziție pozitivă și pot provoca cheltuieli exagerate dramatice. De aceea, ar trebui să vă gândiți la articolele care nu se află pe lista dumneavoastră de cumpărături; mergeți acasă și gândiți-vă mai bine la această decizie. În cele mai multe cazuri, veți fi mai puțin încrezător că veți avea nevoie de acel lucru peste câteva ore. 

Nu fiți prea aspru cu dumneavoastră însivă 

Deși toate aceste sfaturi vă pot ajuta să vă transformați obiceiurile de cheltuieli, vă rugăm să țineți cont de faptul că schimbările nu se produc peste noapte. Așadar, ar trebui să vă acordați timp să vă schimbați și să evitați să vă învinovățițiți pentru eșecuri atunci când sunteți la început de drum. Fă-ți un buget flexibil în primele luni ale proiectului de schimbare a obiceiurilor și analizează erorile la final de lună. 

Cheltuielile pot fi schimbate cu o abordare corectă 

Oamenii se schimbă, iar tu îți poți transforma și obiceiurile dacă ești motivat și ai la dispoziție instrumentele potrivite. A avea mai mulți bani în buzunar este un rezultat extrem de inspirat. Așadar, încercați aceste tehnici pentru a adopta o abordare mai rațională a cheltuielilor și veți vedea rapid îmbunătățiri financiare.