Un bărbat, de 39 de ani, internat la SJU Slatina, a primit serul împotriva toxinei botulinice. Se aşteapta confirmarea unui nou caz de botulism

După ce un bărbat, în vârstă de 68 de ani, din Slatina, a fost  confirmat zilele trecute cu botulism, o nouă suspiciune a apărut în judeţul Olt. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 39 de ani, care este internat şi i-a fost administrat deja serul împotriva toxinei botulince. Autorităţile sanitare aşteaptă confirmarea de la Institutul Cantacuzino, probele fiind încă în lucru. Printre alimentele consumate, DSP Olt transmite că se regăseşte carnea de porc.

Bărbatul,  în varsta de 39 ani, s-a prezentat luni, 14 noiembrie, la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina acuzând  cefalee,  diplopie, durere ochi drept si regiunea adiacenta.

În urma examenului  neurologic si oftalmologic (  pacient  constient, cooperant, diplopie bioculara la privirea frontal si bilaterala, disfonie; ptoza palpebrala la ambii ochi (pleoape căzute). CT cerebral: fara leziuni acute vizibile la momentul respectiv ), medicul infecţionist a anuntat telefonic suspiciunea  de botulism Serviciului de Control in Sanatate Publica si Compartiment  Epidemiologie, ocazie cu care  se stabileste si recoltarea probei de ser, in vederea  determinarii toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucuresti.

 Din informatiile preliminare obtinute de la apartinatori (sotie) s-a constatat ca  in seara zilei anterioare a  consumat  şi  carne de porc la garnita ( carne  sarata si topita in untura in luna decembrie 2021 ), motiv pentru care s-au prelevat si probe din alimentele consumate,  in ultimele 24 ore, de la adresa de domiciliu.

În dupa -amiaza zilei de 14.11.2022 probele au fost trimise la  Institutul Cantacuzino Bucuresti ( probe in lucru )”, transmite DSP Olt.

În data de 14.11.2022, ora 23:00, s-au  primit  de la Spitalul Victor Babes Timişoara, 5 fiole de antitoxina  botulinica, care au fost administrate incepand cu ora 00:45, pana la orele 06:00, ale zilei de  15.11.2022, conform instructiunilor  produsului; făra incidente, mai transmite Direcţia de Sănătate Publică.

 D.S.P. Olt a interzis consumul alimentelor, din care s-au prelevat probe, pana la sosirea rezultatelor de laborator.