Trei ani cu suspendare pentru doctoriţa Berca

Liliana Berca, fostul medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Olt, a fost condamnată de Tribunalul Olt la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Magistraţii Tribunalului Olt au anunţat sentinţa înaintea Sărbătorilor de iarnă, pe 22 decembrie 2014, însă decizia nu este definitivă. Judecătorii au găsit-o pe Liliana Berca vinovată de luare de mită şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice, în calitatea sa de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Olt. Potrivit procurorilor olteni, prin activitatea sa infracţională, Berca a produs un prejudiciu Casei Judeţene de Pensii Olt, în cuantum de 34.503 lei.

 

Ea a fost arestată preventiv în perioada 22 octombrie - 19 noiembrie 2010. Suspectată de foarte mult timp că face lucruri nu tocmai legale în calitate de medic specialist al Cabinetului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, din cadrul Casei Judeţene de Pensii Olt, Liliana Berca a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită. Medicul a pensionat ilegal mai bine de 500 de persoane, totul în schimbul unor sume importante de bani. Potrivit anchetatorilor, Liliana Berca nu refuza absolut nimic, de la bani până la cutii cu bomboane.Din data de 7 octombrie şi până pe 20 octombrie 2010, Liliana Berca a fost monitorizată de anchetatori, cu sprijinul SRI, DGA, DGIPI Olt, Serviciul Anticorupţie din cadrul IPJ Olt şi DGIPI - Structura Centrală.

 

În urma percheziţiei locuinţei Lilianei Berca, oamenii legii au găsit 87 de milioane lei vechi şi un adevărat depozit de „cadouri” primite de la oameni: ţigări, parfumuri, cafea, alcool, cutii cu bomboane. De pe 7 până pe 13 octombrie 2010, Berca a luat mită de 61 de ori. Numai în ziua flagrantului, medicul expert a primit mită de 20 de ori.