Tinerii aflaţi în grija statului, care împlinesc 18 ani, sprijin de 2.500 de lei pe lună până la vârsta de 26 de ani, dacă merg la şcoală sau muncesc

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt are în grijă 90 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani. Potrivit noului ordin al Ministerul Familiei, aceştia pot primi un sprijin de 2.500 de lei lunar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dacă îşi continuă studiile sau au un loc de muncă. 


Potrivit DGASPC Olt, din cei 90 de tineri, care au împlinit vârsta de 18 ani, 23 sunt elevi la liceu, 29 sunt la profesională sau şcoli speciale, iar 38 urmează o formă de învăţământ superior. 

„Cei 90 de tineri care au împlinit 18 ani beneficiază de o măsură de protecţie specială, 22 sunt la asistenţi maternali profesionişti, 21 sunt în centre de tip rezindenţial, iar 47 dintre ei beneficiază de măsură de protecţie specială plasament familial. Instituţia noastră informează şi consiliază tinerii cu privire la acest sprijin acordat, astfel încât aceştia să ia cea mai bună decizie pentru ei”, a precizat directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca. 

Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale privind aprobarea procedurii de stabilire şi plată a alocaţiei lunare de plasament, a indemnizaţiei de sprijin şi a indemnizaţiei pentru tineri a fost publicat în Monitorul Oficial vinerea trecută şi este deja în vigoare.

Astfel, tinerii aflaţi în grija statului care au împlinit 18 ani, dar merg la şcoală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani. De asemena, persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, într-o postare pe Facebook.

La nivelul DGASPC Olt se desfăşoară şi un alt proiect care vine în sprijinul tinerilor instituţionalizaţi. 

„Este vorba despre proiectul «Paşi spre viitor - servicii comunitare integrate pentru viaţa independentă», în cadrul căruia tinerii care au împlinit 18 ani beneficiază de3 sprijin ce constă în plata chiriei şi a utilităţilor pentru «Prima cameră», consiliere vocaţională şi cursuri de formare profesională în cadrul Centrului de zi pentru formarea deprinderilor de viaţă independentă. De plata chiriei pentru «Prima cameră» au beneficiat 26 de tineri. În cadrul acestui proiect au beneficiat de sprijin 92 de tineri, iar în prezent beneficiază de servicii 36 de tineri”, a mai declarat Rădiţa Piroşca.