Ștefania Gîrjoabă, singura elevă din Olt cu media 10 la examenul de Bacalaureat 2023: Nu sunt de acord cu sistemul actual de învățământ. Ar trebui să se păstreze majoritatea materiilor până undeva în clasa a VII-a

Ștefania Gîrjoabă a terminat 12 ani de școală, iar la finalul acestora a luat media 10 la Bacalaureat. Asta s-a întâmplat, însă, după contestații, pentru că a simțit că a fost nedreptățită la proba de Limba și literatura română, așa că a cerut recorectarea lucrării. A primit 10, de la 9,70 inițial. Este singura medie de 10 din județul Olt la examenul de Bacalaureat 2023.


Într-un interviu pentru Edupedu.ro fosta elevă din Slatina spune care îi sunt planurile și cum s-a pregătit pentru examenul de admitere la Facultatea de Drept. Vrea să rămână în țară, pentru că „România are nevoie de o schimbare ca să își revină, de niște apă rece”, spune ea. Vede un sistem de învățământ mai adaptat elevului pe care-l educă și, în opinia sa, liceul ar trebui să fie o perioadă de pre-specializare mult mai adecvată decât este în prezent.

Ștefania povestește că, în clasa a IX-a, a optat pentru specializarea Matematică – Informatică, la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina. Clasa a XII-a a început-o la Filologie, în același liceu, după ce, spune ea, „mi-am cam pierdut înclinația spre matematică, chiar dacă notele erau bune în continuare, doar că nu mi-a mai plăcut și am zis că nu am cum să recuperez atât. Mi-am dat seama că îmi place mai mult partea de uman”.

Înainte să susțină examenul, spune că „nici nu aspiram la 10 pentru că eram mai mult axată pe pregătirea pentru admitere. Dar din nevoia de a fi cât mai bună, am zis că voi învăța și, la română, acolo eram un pic mai nesigură, pentru că erau foarte multe opere, iar la istorie chiar mi-am dorit să iau 10 pentru că istoria este implicată și în Drept, cel puțin în primul an. Noi o să studiem dreptul roman și acolo 100% sunt și date istorice. Am zis că, dacă nu sunt în stare să învăț materia de bac la istorie, cum o să fiu în stare să mă descurc la Drept”, explică Ștefania.

Cât despre decizia de a merge la Facultatea de Drept a Universității din București, absolventa spune că „mereu mi-a plăcut să vorbesc, să argumentez, să am dreptate, să justific lucrurile”. „Este destul de clișeic să spui că te duci la această facultate pentru că vrei să faci dreptate. Dar ce alt motiv ai avea să te duci atunci? Să fii corupt? Nu”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.