Start la Rabla. Oltenii, interesaţi să-şi vândă tichetele, nu să-şi cumpere maşini noi

Programul Rabla a debutat timid şi în judeţul Olt. Ieri, în prima zi de la demararea programului din acest an, puţini olteni s-au arătat interesaţi în a scăpa de maşinile vechi şi a-şi achiziţiona în loc una nouă.

Un scurt periplu efectuat la un centru Remat din Slatina şi la un important dealer auto din judeţul Olt vine să confirme acest lucru şi anume acela că numărul persoanelor fizice din judeţul Olt care au dorit să acceseze din prima zi programul Rabla nu depăşea degetele de la o mână. Şeful Remat Olt, Mihai Ustucă, spune că adresabilitatea persoanelor fizice a scăzut odată cu reducerea numărului de tichete de la trei, la un singur tichet.

 

„Programul, în acest moment, nu este rentabil. Ne-au venit mai multe maşini la fier vechi decât la programul Rabla. Înainte de criză, în 2008, veneau trei - patru sute pe an, tot în programul Rabla, condiţiile fiind ca şi în prezent. Acum vin o sută. Înainte, chiar îşi lua lumea maşini, acum nu îşi mai ia”, a precizat Ustucă.  

 

Începând de anul trecut acesta, cel mai important rol în cadrul programului Rabla le revine dealerilor auto, spre deosebire de anii trecuţi, când  firmele de colectare a fierului vechi aveau cel mai important cuvânt de spus, pentru că împărţeau tichetele valorice. Acum, aceste tichete vor fi alocate în sistem electronic, prin intermediul dealerilor.
 
„Tichetele electronice se blochează în sistem numai pe bază de programare, adică vine omul se programează că îşi cumpără maşină nouă şi atunci se blochează în sistem tichetul. În momentul în care omul şi-a luat maşina, tichetul i se alocă lui. În momentul în care a renunţat să-şi ia maşină, se deblochează şi devine tichet liber. Regula, şi în acest an, este primul venit, primul servit. Dacă vin la noi 20.000, ne sunt alocate toate nouă. În momentul în care noi primim nota de acceptare de la dealer putem să luăm maşina în programul Rabla şi îi dăm certificat de distrugere. Dacă nu vine cu tichetul de la dealer, luăm maşina la fier vechi. Anul trecut ne-au venit în jur de 100 de maşini, ceea ce este puţin”, a adăugat Ustucă.
 
Reprezentanţii unuia din cei mai importanţi dealeri auto din judeţ susţin că modificările survenite anul trecut sunt menite să vină în sprijinul proprietarilor de maşini vechi care doresc să cumpere un autoturism nou. Aceştia au ţinut să precizeze că şi tichetele electronice sunt transmisibile în cazul persoanelor fizice.
 
„Tichetele sunt transmisibile, dar atât persoana care cumpără maşina nouă, cât şi cea care îşi casează maşina veche trebuie să vină la dealer”, a spus Dumitru Gheorghiţă, director dealer auto Slatina.
 
Directorul susţine că programul Rabla are impact cel mai mult la oamenii care vor să-şi valorifice voucherul. Acest lucru este relevat şi de faptul că încă de acum două luni, înainte să demareze programul, zeci de olteni au venit la dealer interesaţi să-şi valorifice tichetele, în prezent existând o aşa-zisă listă de aşteptare pentru valorificarea tichetelor.
 
„Ponderea celor care au venit în ultimele două luni a fost de 70 % pentru vânzarea de tichete şi doar 30 pentru achiziţia unei maşini”, a spus Cristina Constantinescu, consilier de vânzări dealer auto.
 
Anul trecut acest important dealer a vândut prin programul Rabla 88 de maşini, în timp ce doritori să caseze maşini au fost între 1.500 şi 3.000.
 
Paşii pentru achiziţia unei maşini prin programul Rabla
 
Înscrierea în programul Rabla nu se poate face decât la un dealer autorizat care este în program. După ce se obţine nota de înscriere, se poate casa maşina şi radia, la un colector autorizat, de unde obţine certificatul de distrugere şi apoi se merge la Poliţie pentru radiere. Nota de înscriere este valabilă 30 de zile, timp în care persoana respectivă trebui să meargă la Remat şi la Poliţie. Din momentul în care s-a emis nota de înscriere, termenul de livrare a maşinii nu trebuie să depăşească 120 de zile.
 
Înscrierea în programul Remat se face cu plata unui avans de 5% din preţul de achiziţie al maşinii, fără Remat. În cazul în care se face finanţare pentru achiziţia unei maşini tichetul poate constitui avans. La nivelul judeţului, în momentul de faţă există nu mai puţin de şase colectori de maşini vechi autorizaţi de Administraţia Fondului de Mediu, cu mai multe puncte de lucru. Aceştia sunt Antomar Piess Shop Slatina, Automatica Atego Grup Caracal, Carmen Recuperări, din Balş, Cătălin Auto Cars, din Corabia, Cristi Grup FlorService SRL Drăgăneşti Olt, Marchin Trans SRL Slatina şi Remat Olt, cu puncte de lucru în Slatina, Balş, Corabia şi Caracal. 
 
Ca să-i încurajeze pe români să-şi dea rablele la casat, Guvernul oferă la schimb un tichet în valoare de 6.500 de lei, la care se adaugă bonusuri cuprinse între 700 şi 2.500 de lei, dacă în locul maşinii vechi şi poluante se cumpără una nouă şi prietenoasă cu mediul. Se pot cumula două astfel de bonusuri. În cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totală de 200 de milioane de lei, a fost alocat un număr de 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice.