Secţia de Diabet Zaharat a SJU Slatina, luată cu asalt de pacienţi

Secţia Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, este luată cu asalt de pacienţi, numărul diabeticilor din Olt ajungând la 18.012, din care 4.500 de olteni primesc tratament cu insulină. Pentru că adresabilitatea a crescut constant în ultima perioadă, doi medici tineri au venit pe secţie, urmând ca până la finele anului să mai vină alţi doi.

La nivelul judeţului Olt sunt înregistraţi 18.012 de diabetici, dintre aceştia 4.500 fiind în tratament cu insulină. Şefa Secţiei de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Nicoleta Chitea, spune că în fiecare lună se înregistrează 70-80 de cazuri noi.

 

„Conform unui studiu epidemiologic efectuat la nivel naţional, incidenţa diabetului este de 11,6 la sută, a prediabetului de 18 la sută, iar a obezităţii de 31,4 la sută. Am ajuns la un total de 18.012 de diabetici şi avem 70-80 de cazuri noi lunar. Îmi exprim îngrijorarea faţă de creşterea constantă a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu diabet”, a spus Chitea.
 
Cea mai mare pondere printre olteni o are diabetul de tip II, în procent de 80 la sută, unde factori de risc sunt obezitatea, stresul, consumul de alcool şi inactivitatea fizică. Doctoriţa s-a arătat încântată că pe secţiei au venit medici noi, mai ales că adresabilitatea a crescut constant în ultima perioadă. De la începutul acestui an, pe secţie lucrează medicii Oana Dudu şi Delia Mihalache.
 
„Adresabilitatea este foarte mare la Centrul Judeţean de Diabet şi chiar mă bucur că suntem acum patru medici pe secţie, urmând ca până la finalul anului încă doi diabetologi să vină la Slatina. Acest lucru ne permite să ne desfăşurăm activitatea pe două ture, iar medicul este mult mai aplecat asupra pacientului, îi poate aloca mai mult timp. În Policlinică avem program şi dimineaţă şi după-amiază”, a adăugat diabetologul. 

Tratamente de ultimă generaţie
 
Medicul Nicoleta Chitea spune că au apărut medicamente de ultimă generaţie, care ameliorează mult starea pacienţilor, însă cel mai important pentru un diabetic rămâne respectarea cu stricteţe a regimului alimentar. 
 
„Au apărut medicamente noi, cum ar fi Forsiga, care se adresează diabetului de tip II şi face ca eliminarea de glucoză urinară să fie crescută prin inhibarea transportului renal de glucoză şi atunci aceasta nu se mai reabsoarbe ca să crească glicemia şi se elimină. Acest tratament implică şi riscuri. Medicamentul este pe lista de aşteptare şi urmează să fie aprobat de Casa Naţională de Asigurări. Aceste medicamente sunt foarte scumpe şi este nevoie de o aprobare specială”, a conchis Chitea.