Scutece de unică folosinţă pentru bătrâni, în limita bugetului

Aparţinătorii asiguraţilor aflaţi în suferinţă, ce sunt ţintuiţi la pat, au posibilitatea să solicite Casei de Asigurări de Sănătate Olt scutece de unică folosinţă. Pentru obţinerea unei decizii în acest sens, asiguratul sau membrii familiei acestuia trebuie să depună o cerere la CAS Olt, ce va fi analizată în două zile. La nivelul judeţului sunt foarte multe solicitări pentru acordarea acestor scutece, însă cererile sunt aprobate în limita sumei prevăzute pentru aceste servicii.
CAS Olt se află în relaţie contractuală cu şapte furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu, din care patru sunt la Slatina, iar câte unul la Caracal, Curtişoara şi Drăghiceni. De la începutul anului şi până în prezent au beneficiat de îngrijiri medicale la domiciliu o sută de pacienţi, pentru care au fost eliberate 153 de decizii.    
 
Cele mai solicitate servicii au fost: aplicarea de mijloc ajutător pentru absorbţia urinei (pampers), administrarea de medicamente, perfuzii, măsurători parametri fiziologici, îngrijirea plăgilor, escarelor şi stomelor.
 
Reprezentanţii CAS Olt spun că asiguraţii care doresc să beneficieze de scutece de unică folosinţă pentru îngrijirea adulţilor trebuie să facă o solicitare.
 
„Pentru obţinerea deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu, asiguratul, unul din membrii familiei sau o persoană împuternicită de acesta trebuie să depună o cerere la casa de asigurări de sănătate, însoţită de documentul justificativ care atestă calitatea  de asigurat, actul de identitate (în copie), recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu şi declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că afecţiunea nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv. Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează recomandarea medicală cu specificarea domiciliului copilului şi certificatul de naştere (în copie)”, a spus purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea.

Cererile sunt aprobate în limita bugetului alocat
 
Oficialii CAS Olt au precizat că cererile sunt aprobate în limita sumelor prevăzute, în condiţiile în care bugetul pentru acest an pentru îngrijirile la domiciliu este de 189.000 lei.
 
„CAS Olt analizează cererea şi recomandarea primită, într-un interval de două zile lucrătoare de la data depunerii, iar aceasta este aprobată în limita sumei prevăzute pentru această destinaţie. În situaţia în care cererile depăşesc bugetul aprobat pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, se alcătuiesc liste de prioritate. Criteriile de prioritate, precum şi cele pentru soluţionarea listelor de prioritate ţin cont de nivelul de dependenţă al bolnavului, de tipul şi stadiul afecţiunii pentru care a fost efectuată recomandarea şi de data înregistrării cererilor la casa de asigurări de sănătate”, a adăugat Florea.
 
Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri/în ultimele 11 luni în mai multe episoade de îngrijire, ce este de maximum 30 de zile de îngrijiri.
 
Începând cu data de 1 aprilie 2015, în pachetul de servicii medicale de bază pentru îngrijiri medicale la domiciliu a fost introdus un nou serviciu, respectiv kinetoterapie individuală.