Şcolile oltene, pentru un mediu mai curat de Ziua Mondială a Apei

Mai multe şcoli din judeţ pregătesc activităţi speciale cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită vineri. În cazul în care condiţiile meteo vor permite, unele cadre didactice şi-au propus să meargă cu elevii pe malul apei, unde vor avea loc lecţii deschise despre circuitul apei în natură şi unde vor fi strânse deşeurile din plastic sau metal.

Având în vedere că anul acesta, sărbătoarea apei va avea loc într-o zi de vineri, profesorii şi-au propus să facă drumeţii pe malul celor mai apropiate râuri sau lacuri. Elevii au pregătit programe artistice, sesiuni de referate în aer liber, lecţii deschise despre apă. Unele şcoli, în colaborare cu primăriile din localităţile din care provin, se vor mobiliza pentru strângerea reziduurilor de pe malurile apelor.

Elevii de la Călui, lecţie deschisă pe malul Olteţului

Ca în fiecare an, elevii şcolii din comuna olteană Călui sărbătoresc Ziua Apei într-un mod original. De această dată, aceştia, însoţiţi de mai multe cadre didactice, vor merge pe malul Olteţului, unde vor ţine şi o lecţie deschisă despre circuitul apei în natură. Vor avea loc şi momente artistice care tratează acelaşi subiect.

 

„Nu puteam trece peste această sărbătoare mondială a apei fără a organiza un moment special, cum facem an de an. Împreună cu elevii noştri vom ţine o lecţie deschisă pe malul râului Olteţ, sper să avem vremea de partea noastră. Vor fi aduse în centrul atenţiei opere ca «Lacul», de Mihai Eminescu sau unele haiku-uri japoneze care descriu acest lichid fără de care viaţa nu ar exista. Elevii noştri au pregătit şi o sesiune de referate despre apă şi semnificaţiile ei de-a lungul istoriei. Am ales să ne deplasăm pe malul apei pentru ca elevii să înţeleagă şi mai bine această lecţie deschisă. Numai aşa se vor putea transpune în pielea poetului nepereche al literaturii noastre care descrie în poezia «Fiind băiet, păduri cutreieram» o astfel de drumeţie pe malul apei. Am căutat să ne folosim şi de faptul că ziua apei cade într-o vineri, iar elevii au timp să-şi scrie temele pentru luni în week-end”, declară Nidia Matei, directorul Şcolii Gimnaziale Călui.  

La Voineasa, malul râului Olteţ va deveni mai curat datorită elevilor

Mobilizarea pentru Ziua Mondială a Apei va avea loc şi în comuna Voineasa. Aici, şcoala din satul Mărgăriteşti, în colaborare cu primăria din localitate, va organiza o activitate extraşcolară prin care se vor urmări atât lecţiile deschise despre apă, cât şi curăţenia de pe malul râului Olteţ în dreptul comunei.

 

„Alături de doamnele profesoare de biologie şi geografie, Mădălina Neacşu şi Mihaela Bădescu, elevii şcolii din Mărgăriteşti vor sărbători Ziua Mondială a Apei prin activităţi educative, dar şi prin acţiuni de colectare a reziduurilor menajere aflate pe malul râului Olteţ din dreptul localităţii din care face parte şcoala. Am solicitat sprijinul Primăriei Voineasa pentru a ne asigura saci pentru a strânge pet-urile şi celelalte reziduuri menajere de pe malul apei, iar domnul primar ne-a asigurat că ne va sprijini şi cu transportul mizeriei strânse. Elevii au fost încântaţi de această activitate, pe care am denumit-o sugestiv «Pentru un Olteţ mai curat». Lecţiile deschise ale doamnelor profesoare se intitulează «Apa şi importanţa ei în viaţa oamenilor» şi «Apa, izvorul vieţii»”, declară Ştefan Barbu, directorul şcolii din Mărgăriteşti.
 
Elevii din Bârza, colectare de deşeuri pe malul pârâului Gengea

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, şcoala din Bârza va continua seria de activităţi din proiectul „Împreună pentru un viitor verde”, proiect în care au mai avut loc două activităţi în decursul acestui an şcolar. Acţiunea de vineri poartă numele de „Apa înseamnă viaţă” şi este coordonată de profesorii Nicoleta Pârva, Alina Bălan, Monica Braneţ şi de directorul unităţii, Mariana Bogeanu.

 

„Elevii se vor deplasa pe malul pârâului Gengea, aşa cum s-a întâmplat şi în alte etape ale acestui proiect, de unde vor colecta deşeuri, pe care intenţionăm să le şi reciclăm. De asemenea, tot în aer liber, va avea loc şi un concurs de desen, în urma căruia cei mai talentaţi dintre participanţi vor fi premiaţi cu cărţi şi alte materiale didactice. După această activitate, la finele acestei luni, vom organiza şi o activitate din acelaşi proiect educaţional care va purta numele de «Pădurea, plămânul planetei»”, declară Mariana Bogeanu, directorul şcolii din Bârza.