Referendumul pentru apă al PNL Slatina, praf în ochii slătinenilor. Prefectura: Ceea ce face domnul prefect este o manipulare, pentru că apă gratis nu se poate, potrivit legii

Subprefectul Ana Maria Ciauşu a demontat manipularea pusă la cale de prefectul Mario De Mezzo privind iniţierea unui referendum pentru acordarea de apă gratis cetăţenilor. Ea a punctat că cei de la PNL au iniţiat de fapt o petiţie în vederea organizării unui referendum şi că preţul apei nu poate fi modificat sau ajustat atât timp cât Compania de Apă are în desfăşurare investiţii cu fonduri europene. Totodată, lista de semnături întocmită de prefect şi de adepţii săi este doar un pretext pentru crearea unei baze de date cu numerele de telefon ale slătinenilor.


Ana Maria Ciauşu a declarat, în cadrul emisiunii „Reporter 24”, că legea stipulează foarte clar în ce condiţii se iniţiază referendumul, cine iniţiază referendumul şi pentru ce anume. 

„Legea este publică şi toţi cetăţenii interesaţi de adevăr pot să citească prevederile Legii Referendumului. Dar, pe foile, tabelele respective pe care dânsul şi echipa dânsului strâng numerele de telefon şi CNP-urile cetăţenilor, se menţionează faptul că strâng semnături pentru o petiţie pe care o vor înainta Consiliului Local, în vederea organizării unui referendum pentru apă gratis pentru locuitorii municipiului Slatina”, a declarat subprefectul de Olt.

 Oficialul din Prefectura Olt a mai precizat că tariful pentru apă nu poate fi modificat sau ajustat atâta timp cât Compania de Apă are în desfăşurare investiţii cu fonduri europene.

„Lucrul acesta cu apa gratis, pentru că m-am documentat, ştiu că există în vigoare o hotărâre de consiliu local care dă dreptul, conform legii, evident, persoanelor din anumite categorii defavorizate şi în special acelea cu venituri sub venitul minim brut, să beneficieze de sută la sută compensare pentru tariful de apă sau procentual, în funcţie de venitul fiecărui membru al familiei. Şi aceste lucruri sunt reglementate tot legal, cei care au curiozitatea pot să verifice ceea ce spun eu. Nu sunt părerile mele, sunt nişte chestiuni legale. Această hotărâre de consiliu local este încă în vigoare şi nu este pentru că doreşte cineva, primarul sau consiliul local, ci pentru că trebuie să fie respectată legislaţia.

Ceea ce face domnul prefect este o manipulare, pentru că apă gratis, în condiţiile actuale, dacă ar studia puţin ceea ce se întâmplă în municipiul nostru, ar constata că nu se poate. De ce nu se poate? Tot legislaţia spune, mai exact metodologia de aplicare a legii pentru stabilirea tarifelor. E uşor complicat, dar ca un om care reprezinţi instituţiile statului eşti obligat să te documentezi pe acest subiect. Şi anume, metodologia aceasta spune clar că nu se pot modifica tarifele, preţurile, nu se pot ajusta, atât timp cât Compania de Apă, indiferent de unde este ea, nu doar din judeţul Olt, este într-un contract de finanţare pe fonduri guvernamentale şi/sau europene - cazul nostru. Să nu mă înţelegeţi greşit, că nu sunt avocatul Companiei de Apă, eu m-am documentat pe acest subiect şi am constatat că la noi în judeţ, Compania de Apă Olt desfășoară un proiect pe fonduri europene, cu cofinanțare. Or, lucrul acesta nu permite în niciun caz gratuitate”, a mai declarat Ana Maria Ciauşu.

De Mezzo, manipulări de manual

Ana Maria Ciauşu subliniază că strângerea de semnături pentru aşa-zisul referendum este în fapt doar un pretext pentru crearea unei baze de date cu numerele de telefon ale slătinenilor.

Ea a adăugat că tehnicile folosite de prefect sunt manipulări de manual.

„Revin la manipularea pe care consider eu că o face preşedintele PNL Slatina. Şi anume că este ca o regulă de manual de manipulare. Ştiţi cum e asta? Ca reclama la tigăi: la două tigăi, ai una gratis. De fapt nu-ţi trebuie nicio tigaie, dar ai cumpărat trei! Este o manipulare pură! Nu vrea decât să obţină numerele de telefon, să facă o bază de date cu numerele de telefon ale oamenilor şi să le livreze mesaje în scop electoral. Este evident! Eu fac parte din categoria celor care mizează pe inteligenţa oltenilor, oltenii sunt oameni foarte inteligenţi şi sunt convinsă că vor taxa lucrul acesta, ar ei sunt cetăţeni de bună credinţă. Iar preşedintele PNL Slatina, cu bună ştiinţă, manipulează pentru a-şi atinge un scop electoral”, a conchis Ana Maria Ciauşu.