Profesorii continuă greva generală şi mâine

Greva generală a profesorilor continuă şi mâine „mai mult ca sigur”, potrivit preşedintelui Sindicatului Învăţământului Profesional (SIP) Olt, Ionel Barbu, organizaţia sindicală cu cei mai mulţi membri de la nivel sistemului de învăţământ judeţean.


 Ionel Barbu a precizat că încă 145 de dascăli s-au alăturat greviştilor şi că peste 80% dintre angajaţii din învăţământul oltean sunt în grevă generală.

 „Până la această oră, din păcate, nu s-a întâmplat nimic în raport cu relaţia noastră cu Guvernul. În schimb, avem o şedinţă comună a birourilor celor două confederaţii. Deci, mâine, mai mult ca sigur, va fi tot grevă. Pe lângă cei 2.639 angajaţi, câţi au aderat iniţial la grevă, s-au mai alăturat 145 şi 34 s-au retras. Cam asta este situaţia la nivelul judeţul Olt, peste 80% dintre dascăli susţin greva”, a declarat Ionel Barbu.

 „Oferta Guvernului a fost de râsu’-plânsu’”

 Preşedintele SIP Olt spune că greva generală ar putea înceta doar dacă Guvernul vine cu o ofertă demnă de luat în calcul de membrii de sindicat.

 „După patru ore de negociere, oferta Guvernului a fost de râsu’-plânsu’. (...) Din punctul nostru de vedere, greva poate înceta în orice moment, dacă guvernanţii vor veni cu o ofertă care să fie acceptată de membrii noştri de sindicat. După fiecare negociere, noi ne vom consulta atât liderii, cât şi membrii de sindicat, în legătură cu ceea ce Guvernul oferă. S-a considerat că ar fi o grevă a liderilor. Nu, greva este a membrilor de sindicat. Semnale de alarmă am tot tras, pichetări nenumărat, marşuri de aproape 20.000 de participanţi, în 10 mai, greva de avertisment din 17 mai.

 Şi aseară, după ce au dat comunicatul, am spus că în orice moment sunt dispuşi la dialog, dacă Guvernul găseşte variante de soluţionare a revendicărilor formulate de către cele trei federaţii sindicale”, a conchis Ionel Barbu.

 Duminică, sindicatele din învăţământ au respins oferta Guvernului care viza, printre altele, instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate, creșteri de salarii pentru personalul nedidactic dar şi finalizarea Legii salarizării, până la jumătatea lunii iulie.