Priorităţile noului şef de la Ginecologie II: reabilitarea secţiei şi pregătirea continuă a medicilor

În familia extinsă a ginecologului Adela Manta sunt mai mulţi medici, cu mai multe specialităţi. La cei 46 de ani, medicul slătinean a preluat recent şefia Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II, iar educaţia primită în familie şi experienţa o obligă să încerce să schimbe lucrurile. Pentru medicul slătinean este extrem de importantă relaţia dintre medic şi pacient. Adela Manta este convinsă că în această profesie orgoliul nu are ce să caute.

Noul şef al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II este medicul Adela Manta. Ginecologul slătinean se trage dintr-o familie de medici, fiind fiica pediatrilor Băzăvan. Aceasta şi-a propus să reabiliteze secţia şi se va ocupa îndeaproape de pregătirea continuă a medicilor şi schimbarea mentalităţii cadrelor medii de pe această secţie.  


„Eu mi-am propus ca în cei trei ani de mandat în fruntea secţie să mă ocup de reabilitarea acesteia şi de pregătirea continuă a medicilor. Este foarte important şi să schimbăm mentalitatea cadrelor medii, asistenţii trebuie să fie mândri că fac parte din acest spital. Această unitate medicală a fost denigrată în ultima perioadă. S-a spus despre acest spital că este trenul spre Bucureşti sau Craiova. Eu vreau să schimb această mentalitate, mai ales că în trecut profesorii din centrele universitare erau mândri de cazurile pe care le primeau de la Slatina. Erau corect investigate şi diagnosticate”, a spus medicul.


Acesta spune că ginecologii slătineni lucrează tot timpul în echipă, mai ales atunci când se confruntă cu cazuri complexe.

 

„Noi ne bazăm şi pe doctorii care sunt aproape de pensie, care au experienţă. Tot timpul lucrăm în echipă, mai ales atunci când avem cazuri complexe. Chiar şi în banala operaţie de cezariană, doi ginecologi intră în sală. La intervenţiile programate, când este vorba de un fibrom, de un chist, doi ginecologi operează”, a spus Manta.


Medicul slătinean a precizat că ţine foarte mult la relaţia cu pacientele sale. Acestea trebuie să plece mulţumite de pe secţie, iar în această relaţie, medicul nu trebuie să fie orgolios.


„Este foarte important ca pacientul să plece mulţumit de la medic după o consultaţie sau o intervenţie. Le sfătuiesc pe paciente să aibă mai multă încredere în medici. Comunicarea cu pacientul este importantă, dacă medicul se poartă frumos, se dezvoltă o relaţie. Această relaţie medic-pacient este foarte importantă. Avem paciente foarte tinere, fete de 14 ani, nişte copii până la urmă. Ele se tem de naştere, de spital, noi trebuie să le vorbim ca să aibă încredere în noi, să depăşească momentele delicate. Este bine pentru un medic să nu fie orgolios”,
a conchis Manta.