Patru persoane care munceau fără forme legale au fost depistate, în luna iulie, de ITM Olt

În urma controalelor specifice efectuate de inspectorii ITM Olt, în luna iulie, patru persoane au fost depistate că munceau fără forme legale. Societăţile au fost amendate cu 20.000 de pei pentru fiecare persoană fără contract de muncă.

 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 191 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

 În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 234 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

•           neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

•           muncă;

•           neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

•           netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

•           neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

•           neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

•           neefectuarea controlului medical periodic,

Pentru cele mai grave s-au aplicat 116 sancțiuni, din care 107 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 106.000 lei.

De asemenea, în luna iulie 2022, inspectorii de muncă au identificat patru persoane care desfășurau muncă nedeclarată (o persoană la  un angajator din Balș - activitate comerț, două persoane la un angajator din Mioveni, punct lucru Slatina - activitate alimentație publică, o persoană la un angajator din Caracal – activitate comerț).  Celor trei angajatori le-au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei.