Omul pus de Gigel Sorinel Ştirbu la şefia PNL Gorj, zeci de milioane pentru firma fiului: „Ce să fac, să-i gonesc?”

Liberalul Ion Iordache, senatorul lăsat de Gigel Sorinel Ştirbu la şefie PNL Gorj, este protagonistul unei anchete a emisiunii „România, te iubesc” de la Pro Tv. Ancheta arată că zeci de milioane de lei a câștigat firma fiului său din contracte finanțate prin programul „Anghel Saligny”.


Jurnaliştii Pro Tv spun că statutul de senator îl ajută să ajungă la decidenți, cei care decid ce finanțări se semnează pentru comune și orașe, iar Iordache nu ratează nicio ocazie de a se afișa pe lângă miniștri.

Zeci de milioane de lei a câștigat firma fiului său din contracte finanțate prin programul ”Anghel Saligny”.

Iordache insistă să vorbim despre activitatea lui politică, așa că ne-am uitat în trecut și l-am găsit pe la toate formațiunile politice. A fost în PDL, apoi a trecut la ALDE, a încercat o negociere și cu PSD, ca în final să fie pus pe liste la Senat de PNL.

Pentru scurt timp, a condus partidul lui Ludovic Orban în Gorj, Forța Dreptei, dar s-a întors la PNL, unde încearcă să crească organizația racolând primari de la PSD.

”Domnule primar, nu puteam să aleg o echipă mai potrivită...”.

Două dintre primării au semnat contracte cu YDAIL după ce-au trecut în tabăra lui Iordache.

Primăria Prigoria a încheiat un contract de un milion de euro pentru refacerea unui drum.

”Lucian Goață, primarul comunei Prigoria: După câte știți, licitațiile publice se pot câștiga de oricine care are cea mai bună ofertă. Calitate, preț.

Reporter: Într-o lume ideală.

Lucian Goață: Dar se poate verifica această achiziție”.

Aflat la primul mandat, primarul spune că n-a primit susținere de la PSD, sub sigla căruia a candidat.

Contracte de 87,5 milioane lei de la stat

”Reporter: Dar de la domnul Iordache ați primit vreo susținere după aceea?

Lucian Goață: Da, da.

Reporter: Ce susținere?

Lucian Goață: S-au obținut niște bani pentru drumuri prin hotărârile de guvern.

Reporter: Puteți să-mi spuneți și suma?

Lucian Goață: Nu e o sumă foarte mare, șapte miliarde de lei vechi.

Reporter: Deci ați primit de la guvern bani pentru drumuri?

Lucian Goață: Da”.

A doua oprire o facem în comuna Urdari. Și aici, YDAIL a câștigat un contract pentru modernizarea unui drum, în valoare de 780.000 de euro.

”Mihai Calotă, primarul comunei Urdari: PSD mi-a dat zero și ei mi-au dat? Pierdeam 10 milioane de euro, nu mai vedeam eu gaze.

Reporter: Dar ați ajutat și dvs firma copilului să ia un contract?

Mihai Calotă: Ce? Cu ce?

Reporter: Cu YDAIL.

Mihai Calotă: Dacă oamenii își înscriu firmele, eu pot să-i gonesc? Nu”.

Nu-i gonește, dimpotrivă. Îi cheamă să le dea și lucrări prin atribuire directă în valoare de 1,3 milioane lei în ultimii ani. Iordache nu ratează nicio ocazie să se posteze în preajma miniștrilor PNL la care are acces din postura de senator.

În ultimii trei ani, firma copilului său a câștigat lucrări finanțate prin programul ”Anghel Saligny” în valoare de 87.503.000 lei, adică 17,5 milioane de euro.

Numele lui Ion Iordache apare într-un raport întocmit de Platforma Regională de Parteneriat Public-Privat pentru Bună Guvernare, care vorbește despre riscurile de corupție în achizițiile publice locale în Europa de Est.

Experții scriu despre contractul de 42 de milioane de euro al firmei YDAIL transferată fiului și spun că există îngrijorări cu privire la potențiale acte de corupție sau conflicte de interese. Iordache susține însă că a cerut ANI să-i verifice averea.

Gigel Sorinel Ştirbu are „mână bună”

PNL Olt, este a doua filială din regiune pe care Gigel Sorinel Ştirbu o dinamitează după PNL Gorj. Şi acolo, după ce şi-a impus omul la şefia organizaţiei – nimeni altul decât senatorul Ion Iordache – mai mulţi primari, dar şi întreaga filială PNL Târgu Jiu, alături de primarul Marcel Romanescu, au trecut la PSD. Şi PNL Mehedinţi, condusă de un alt apropiat al lui Ştirbu, fostul ministru Virgil Popescu, pierde primari pe bandă rulantă.

În septembrie 2023, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, şi-a anunţat plecarea din PNL şi trecerea la PSD, după ce cu o lună înainte întreaga organizaţie municipală a liberalilor a trecut tot la social-democraţi.

Romanescu se afla în conflict cu preşedintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache – protejat al deputatului Gigel Ştirbu, vicepreşedinte regional. Edilul şi-a anunţat, pe pagina de Facebook, noua apartenenţă politică.

El a acuzat lipsa de sprijin din partea conducerii PNL Gorj şi chiar piedici.

În luna august, membrii PNL Târgu Jiu au trecut în bloc la PSD. Este vorba despre aproximativ 300 de membri noi.