Oltul, sub Cod Galben de ploi

Pe lângă avertizările de disconfort termic şi temperaturi extrem de ridicate, meteorologii au emis şi alerte de instabilitate atmosferică. Judeţul Olt intră sub incidenţa unui Cod Galben de instabilitate atmosferică, de la ora 12.00.

Potrivit ANM, în interval de valabilitate: 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00,  este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55...70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie)”, transmite ANM.

De asemenea, în interval de valabilitate: 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00, este Cod Portocaliu de ploi pentru  jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei

Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80...90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25...35 l/mp”, se mai arată pe site-ul ANM.

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică va fi şi joi, 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00, zonele afectate fiind nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.

„Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40...60 l/mp”, transmite ANM.