Oltenii îşi pot face RMN în două policlinici private şi la nivelul spitalului slătinean, acest aparat fiind inclus în contractul cu casa de la 1 aprilie. Practic, pacienţii care primesc o recomandare pentru acest tip de investigaţii se pot prezenta cu biletul de trimitere la spitalul slătinean, care deţine şi aparatul cel mai performant.
Managerul SJU Slatina, Elena Vişan, a declarat că strict pentru investigaţiile RMN sunt alocaţi lunar 10.000 lei.
„Valoarea contractului pentru investigaţii de Radiologie şi imagistică medicală a fost suplimentată faţă de primul trimestru, pentru că de la 1 aprilie a fost inclus şi RMN-ul. Pe lună avem alocaţi 10.000 lei strict pentru investigaţii RMN. Pentru a beneficia de RMN, pacientul trebuie să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie, suma fiind astfel decontată de CAS Olt”, a spus Elena Vişan.
Radiologul de la spitalul slătinean, Andreea Ciulincă, a declarat că, din suma alocată, doar zece-cincisprezece pacienţi îşi pot face lunar RMN.
„Avem foarte multe solicitări, însă un RMN costă 450 lei sau 750 dacă e cu substanţă de contrast. Practic, din suma alocată doar 10-15 persoane pot face RMN”, a spus doctoriţa Ciulincă.
Conducerea CAS Olt admite că fondurile sunt insuficiente şi că există liste mari de aşteptare pentru RMN.
„Au fost discuţii cu toţi furnizorii de RMN din judeţ, pentru că a mai intrat în contract şi SJU Slatina, care are cel mai modern aparat. Fondurile se acordă pentru Radiologie şi Imagistică medicală. Din păcate, la RMN lucrurile s-au complicat, pentru că din aceleaşi fonduri se plătesc şi aceste investigaţii şi analizele. Nu s-a suplimentat cu niciun leu pentru intrarea noului furnizor, iar banii au fost împărţiţi la trei. Acest lucru înseamnă că fondurile sunt destul de mici. Furnizorii s-au plâns că programările pentru efectuarea RMN-ului o să dureze foarte mult, dar practic timpul de aşteptare va fi acelaşi. Din păcate, fondurile sunt insuficiente şi sunt liste mari de aşteptare. Sperăm ca la contractarea pentru perioada iulie-decembrie să reuşim suplimentarea fondurilor sau să luăm în calcul o regândire a punctajelor şi a procentelor alocate Imagisticii, astfel încât să nu mai fie liste de aşteptare”, a spus preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan.