Olteni care fac agricultură performantă, cu ajutorul fondurilor europene

Trei fermieri olteni şi-au dezvoltat afacerile cu ajutorul fondurilor europene, demonstrând că agricultura încă este un domeniu profitabil.

Trei fermieri olteni, care şi-au dezvoltat afacerile în domeniul agriculturii cu ajutorul fondurilor europene, demonstrează că percepţia actuală, de a aştepta subvenţii de la stat şi de a da vina pe natură pentru lipsa de performanţă, este greşită. Ei au reuşit să desfăşoare afaceri de succes într-un domeniu pe care mulţi l-au abandonat, atrăgând fonduri europene, cu ajutorul cărora au achiziţionat utilaje şi echipamente performante, rentabilizând astfel activitatea.
Implementând proiecte cu ajutorul fondurilor puse la dispoziţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cei trei fermieri olteni fac agricultură performantă şi derulează afaceri de succes, care pot fi luate ca reper pentru cei care doresc să se implice în acest domeniu.

Măsuri de sprijin pentru toate activităţile din agricultură

Fondurile obţinute de cei trei fermieri olteni au fost solicitate în cadrul PNDR, iar reprezentanţii instituţiilor care coordonează activitatea programului la nivelul Ministerului Agriculturii au ales să prezinte cele trei ferme jurnaliştilor, care să transmită şi altor agricultori mesajul că se poate.

 

„Deplasările la obiective sunt destinate exclusiv jurnaliştilor. Vrem să popularizăm acest tip de investiţii, care se pot finanţa prin fonduri europene aferente PNDR 2007-2013, pentru a încuraja şi alţi doritori să le acceseze”, a explicat Roxana Constantinescu, reprezentat PNDR, demersul campaniei.

„Dacă n-aş fi implementat aceste proiecte, n-aş fi reuşit să ajung aici nici în 20 de ani”
 
Primul aspect al vizitei a vizat implementarea proiectului „Achiziţie de maşini şi echipamente agricole pentru modernizarea fermei de culturi de câmp a SC Olt Piess SRL, din comuna Oporelu”, pe Măsura 121, cu o valoare eligibilă de 2,8 milioane lei, din care 1,2 milioane, fonduri nerambursabile. Proiectul derulat în anul 2009 a presupus achiziţionarea unei game întregi de utilaje şi echipamente agricole noi.


„Dacă există nişte reguli, trebuie să le respect, dacă doresc să obţin fondurile acestea, a trebuit să respect regulile, probabil din această cauză le-am şi obţinut. Am plecat, în 2003, de la 70 ha, acum am ajuns la 2.500 ha, din care 1.000 ha sunt proprietatea mea. Dacă n-aş fi implementat aceste proiecte, n-aş fi reuşit să ajung aici nici în 20 de ani. Consider că tehnologia cu care suntem dotaţi este la nivelul fermierilor europeni. Am început cu SAPARD, prin care am accesat două proiecte, acesta, pe achiziţie utilaje, şi am mai depus unul pentru modernizare siloz”,
ne-a declarat Ilie Popescu, patronul firmei.


„Nu e suficient să ai curaj, pentru a accesa aceste fonduri, trebuie să cunoşti şi se respecţi legislaţia, şi să ai o echipă care să creeze şi să implementeze aceste proiecte”,
a precizat investitorul, despre modul în care a înţeles să acceseze fondurile comunitare.

„De la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde, am ajuns la 11 miliarde”

Al doilea obiectiv vizitat, un proiect realizat pe Măsura 121, constând în „Achiziţii de utilaje şi echipamente agricole pentru modernizarea exploataţiei agricole deţinută de SC Puf Alb SRL comuna Ianca”.

 

„Am început să arendăm teren în 2004, iar în 2007 am ajuns la 152 ha, atunci am făcut primul proiect SAPARD, cu 50% fonduri europene, pentru utilaje. Acest al doilea proiect l-am implementat când deja aveam 370 ha arendate. De data aceasta, am achiziţionat utilaje noi mai performante, tractor, cu semănători şi disc performant, maşini pentru procesarea seminţelor. Am întâmpinat ceva probleme, pentru că nu găseam sursa care să ne ajute să luăm un credit”, a explicat Gica Tocea, administratorul firmei.


Cu fondurile obţinute au dezvoltat afacerea şi au redus cheltuielile.

 

„Am progresat foarte mult, din 2004, de la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde, am ajuns la 11 miliarde, cu ajutorul fondurilor europene. Avem şi cheltuieli pe măsură, dar mergem bine, pe profit, avem şase angajaţi”, a mai spus beneficiarul proiectului.

„Nu ne propunem să producem industrial”

Ultimul obiectiv vizitat, pe Măsura 123 „Modernizare şi extindere secţie vinificaţie în comuna Cârlogani”, a avut o valoare totală eligibilă de 1,2 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă de 580 mii lei.


„Este vorba de o cramă modestă, pe care am modificat-o, având o capacitate mai mică, pentru că am mers pe îmbunătăţirea calităţii. Proiectul l-am realizat într-un singur an. Clădirea este structurată în două părţi distincte, o sală de vinificaţie şi maturare şi o sală pentru degustarea vinurilor”, a simplificat proiectul beneficiarul Ilarie Prioteasa.

 

Pe întreg parcursul vizitei, administratorul a explicat procesul de obţinere a unor vinuri naturale, din viile cultivate pe 15 ha.
Patronul cramei a mai spus că întreţine afacerea dintr-o alta, colaterală, deoarece „industria vinului este în cădere liberă, fiindcă pe piaţă au intrat cele contrafăcute”. Însă, doreşte să vândă produse de o înaltă calitate, ceea ce presupune multă muncă:

 

„Nu ne propunem să producem industrial, lucrăm în postură de manufacturare. Ca să poţi să controlezi calitatea, trebuie să ai teren puţin şi o cramă mică”, a conchis beneficiarul.


Finanţări nerambursabile pentru mediul rural


Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 2007-2013 este un instrument european de finanţare, creat pentru a sprijini dezvoltarea meniului rural, prin cofinanţarea proiectelor de investiţii private. În cadrul acestuia, cele mai multe solicitări au fost adresate măsurilor de sprijin derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care este similar SAPARD-ului, şi oferă posibilităţi de finanţare pentru toate domeniile agriculturii şi dezvoltării rurale. Programul se derulează prin Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.