Obiecte care aduc noroc şi obiecte care aduc ghinion

Vă simţiţi fără vlagă şi analizele arată că sunteţi sănătoşi? Vă merge rău la serviciu şi în dragoste? Staţi ca pe ace şi nu aveţi chef de absolut nimic? S-ar putea să aveţi nevoie de o schimbare în… geografia locuinţei. Nu, nu e o glumă.

Chinezii ştiu de mii de ani că o anumită ordine a lucrurilor îi face fericiţi, să trăiască în echilibru şi deplină armonie. De la ei, dar şi de la strămoşii noştri care nu erau mai prejos, putem învăţa că niciun obiect nu trebuie pus la întâmplare în casa în care trăim şi că haosul ne face foarte rău.

 

Balamuc în casă, dezordine în suflet…

Ca să ne simţim bine, avem nevoie de o atmosferă caldă, cu un farmec aparte. Putem obţine toate astea cu puţină imaginaţie şi gust pentru frumos. Alegeţi piese de mobilier, zugrăveala, pardoseala în ton cu ele, apoi selectaţi accesoriile, corpurile de iluminat, tablourile, perdelele, plantele, obiectele decorative. Orice lucru din jurul vostru vă poate imprima o anumită stare pe care puteţi să o retrăiţi zile şi ani de-a rândul. Dacă sunteţi proprietarul sau locatarul unui apartament vesel, amuzant, decorat în culori vii, veţi avea cu siguranţă mai multă poftă de viaţă, veţi fi optimist şi energic.

 

Când locuiţi într-o casă aranjată haotic, cu pereţii vopsiţi în nuanţe puternice, violente, cu un mobilier nefuncţional şi format din piese diferite (masa neagră de la bunica, scaunele verzi de la naşul şi vitrina bej de la magazin), dezordonat, cu obiecte multe înghesuite peste tot, hârtii care colectează praful, haine aruncate, pantofi sau jucării, veţi avea senzaţia de sufocare, de iritare, de cădere. Şi începem să nu ne găsim locul, să ne enervăm din orice, să nu ştim DE CE nu ne simţim bine. Aveam o prietenă extrem de sensibilă care, atunci când intra într-o casă rău aranjată, murdară, dezordonată, făcea instantaneu herpes simplex la buză. Aşa reacţiona organismul ei în anumite momente de stres.

Atenţie la colţuri!

Orice obiect bine făcut generează o energie numită Ch i, un simbol al forţei vieţii. Energia aceasta poate fi negativă sau pozitivă, disipată sau în flux continuu. Orice om are o energie Ch i, dar şi lucrurile din mediul înconjurător, iar scopul este de a găsi fiecare echilibrul dintre cele două aspecte. Energia pozitivă se găseşte în orice obiect, lucru, persoană, care generează o bucurie, o stare de bine, o emoţie bună şi puternică. De exemplu: un om drag, o melodie, un film, o carte, un spectacol, un obiect pe care ţi l-ai dorit mult, un tablou sau o statuie. Toate îţi mângâie sufletul şi te fac să te simţi bine. Dat unele elemente din jurul casei sau blocului în care locuim pot avea o influenţă negativă asupra noastră. Dacă clădirea se află la capătul uni drum în forma lui „T” există senzaţia că maşinile se îndreaptă spre construcţie.


Totodată, dacă o casă sau un bloc are colţul îndreptat înspre locuinţa voastră, iarăşi nu e bine. În Fheng Shui toate astea se numesc „shar”, adică săgeţi otrăvitoare îndreptate spre ceilalţi. Ele atacă echilibrul şi armonia. Efectul negativ al intersecţiilor de drumuri, al colţurilor clădirilor sau pereţii de sticlă care reflectă imaginile din jur, poate fi înlăturat cu ajutorul plantelor, al clopoţeilor de vânt, al oglinzilor protectoare. Vom ridica un fel de „paravan” între noi şi „săgeţile otrăvite”. Fluierele din bambus sunt considerate purtătoare de energii pozitive. Acelaşi „shar” acţionează şi în camera somnului, unde liniştea şi calmul trebuie să domine. Piesa cea mai importantă este patul. Dacă o masă, o bibliotecă sau o etajeră au colţurile îndreptate spre pat, cu siguranţă nu veţi dormi bine niciodată. Tot aşa se va întâmpla în camera copilului sau în sufragerie. Aşa, că, atenţie mare la colţuri!

Superstiţie sau adevăr?

Unii cred că planta „dieffenbachia” aduce ghinion şi nenorocire, alţii sunt convinşi că floarea Calei. Specialiştii în Feng Shui spun că numai formele armonioase au un efect pozitiv şi se referă şi la plantele de apartament, care nu trebuie să aibă frunzele ţepoase ori ascuţite pentru că nu aduc noroc. Se spune că fetele care au cactuşi în casă rămân nemăritate. Oricât de frumoase ar fi aceste plante şi oricât aţi fi atraşi de formele lor deosebite, ele nu au ce căuta în dormitor, în camera copilului sau în sufragerie! Totuşi dacă le aveţi, aşezaţi-le lângă computer sau televizor ca să absoarbă energia acestora. Se mai crede că Ficusul, în toate formele lui, aduce ceartă, i se mai spune să „planta învrăjbirii”.

 

E semn bun dacă aduci sare într-o casa nouă. Dacă sar scântei din sobă sau din şemineu înseamnă că vin musafiri. Aduce ghinion dacă nu-ţi faci patul duminica. Dacă două persoane fac acelaşi pat în acelaşi timp, se vor certa rău. Nu bate covoarele şi nu întinde rufele după asfinţitul soarelui, vei avea ghinion. Dacă un tablou va cădea brusc de pe perete, e semn ca o rudă sau un prieten va muri curând. Potcoava trebuie atârnată deasupra uşii de la intrare, cu braţele în sus, pentru a te asigura ca norocul rămâne în casă. Dacă ai găsi-o undeva, pe câmp, e şi mai bine! Te va apăra de rele.

Schimbi locul, schimbi norocul

Cei care intenţionează să-şi construiască o vilă în marile oraşe sau în zonele turistice ar trebui să apeleze la regulile de bază Feng Shui. La români există zicala: „Schimbi locul, schimbi norocul”. Pentru chinezi însă, alegerea unui loc de casă trebuie făcută cu mare grijă, după anumite calcule, astfel încât, energiile pozitive să fie lăsate să circule liber. Obiectele dintr-un apartament se aranjează în aşa fel ca proprietarii să aibă succes în carieră, sănătate, noroc de bani sau în dragoste. În cazul persoanelor care locuiesc la bloc se pot face unele modificări în apartament, astfel încât energiile pozitive să nu fie obturate.

 

Pentru linişte, succes şi armonie în familie, mobila trebuie să fie nouă şi pusă într-un mod anume. Animalele sunt, de asemenea, binevenite: un acvariu cu peşti, o pisicuţă sănătoasă, un papagal. Ar trebui însă evitate pe cât posibil plantele din plastic şi animalele împăiate, pentru că tot ce e mort emană o energie negativă. Spre exemplu, dacă plasezi un acvariu pe „zona carierei sau a bogăţiei” în el trebuie să fie 8 peşti roşii, care înseamnă bogăţie, şi unul negru, care reprezintă cariera.

Pe holurile strâmte „se scurg” banii familiei…

În Feng Shui, dragostea şi banii se activează cu roşu, faima cu vişiniu, autocunoaşterea şi autoperfecţionarea cu verde sau albastru, cariera cu negru, copiii cu alb. Este de ajuns să punem pe o canapea sau într-un colţ o pătură care să aibă una dintre aceste culori. Într-o casă nu e bine să ai un hol lung şi strâmt. Chinezii cred că toţi banii câştigaţi de familie se pierd foarte uşor. Din păcate, mai toate holurile blocurilor din Bucureşti, şi nu numai, au fost construite în acest fel. Pentru a preveni aceste „scurgeri” de bani, specialiştii recomandă „corectarea” cu clopoţei de vânt sau tuburi, şase la număr, care se agaţă de undeva de sus, ori punând nişte tablouri mai mult late decât lungi. Totodată, e rău să aşezi o oglindă în dormitor, pentru că te scoli mai obosit decât de culci şi îţi dereglează energiile.

 

Acolo unde dormi nu e recomandat un tablou în care să fie desenată o apă, deoarece te va nelinişti pe parcursul nopţii. Cei ce vor să-şi ridice o casă ar trebui să ţină cont de mai multe elemente. În primul rând, important este pământul pe care vor să construiască. Un teren e bun dacă există râme în pământ şi iarba creşte bogat. Filosofii chinezii cred că în spatele casei trebuie să fie „broasca ţestoasă”, adică un munte care să o sprijine. În faţă, Pheonixul roşu, adică un teren plat, în dreapta, o clădire mai mică - tigrul - şi în stânga o clădire mai înaltă decât cea din dreapta, adică dragonul. Fiecare animal înseamnă un element, iar omul trebuie să stea în centrul tuturor, ca să fie protejat.

Acvariul cu peşti aduce bunăstare

Orice clădire importantă, în care se lucrează cu banii, are într-una dintre încăperile sale un acvariu. Acesta este cotat ca unul dintre cele mai clasice elemente care atrage bunăstarea. Acvariul este binevenit şi într-o locuinţă, el aducând, pe lângă prosperitate, înţelegere între parteneri, linişte şi culoare. Nu trebuie aşezat în dormitor, bucătărie sau baie. El va sta la loc de cinste, în sufragerie, unde va fi ferit de curent. Dimensiunile acvariului trebuie să fie proporţionale cu cele ale camerei, şi nu va fi lăsat niciodată nepopulat. În Feng Shui apa reprezintă unul dintre cele mai importante elemente. Pentru stimularea energiei se poate achiziţiona o fântână de apartament, în conformitate cu ambianţa casei, atât ca formă, cât şi ca nuanţă cromatică. Prin prezenţa ei în apartament, reprezintă o oază de bucurie. Apoi are un efect terapeutic, fiindcă păstrează umiditatea aerului, împrospătând atmosfera din cameră.


Sursa: www.edituramateescu.ro