Ministrul Sănătăţii: „Nu introducem niciun fel de restricţii“

Alexandru Rafila a declarat, miercuri, că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în ţara noastră în contextul noului val de COVID-19 din China.


Alexandru Rafila a fost întrebat la TVR Info dacă există riscul reintroducerii de restricţii.

„Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de coronavirus - n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. (...) Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două - trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de antena3.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că nu există probleme în spitale în contextul cazurilor tot mai numeroase de gripă şi alte infecţii virale respiratorii.

„Deocamdată, nu avem probleme în spitale. Secţiile de terapie intensivă pentru pacienţii COVID sunt ocupate în proporţie de 7%, iar, în general, cele pentru pacienţii cu patologie respiratorie sunt tot aşa de câteva procente. Deci, nu putem să discutăm la nivel naţional de o problemă legată de spitale. Există medicamente antipiretice, există medicamente antiinflamatorii. Dacă nu există medicamentul cu care lumea este obişnuită, există cel puţin unul similar sau mai multe”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.