Ministrul Economiei Radu Oprea a declarat, miercuri, la inaugurarea noii Fabrici de filtre a companiei germane Hengst în oraşul oltean Balş, că antreprenorii români trebuie să înveţe de la cei din ţări precum Germania.
Oprea i-a felicitat pe cei de la Hengst că au ales Balşul, mai ales pentru impactul pe care o astfel de investiţie îl are pentru comunitate.
„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă de a veni aici, la Balș. Până la urmă, Balș este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României.
Mai mult decât atât, așa cum arată cifrele statistice publicate astăzi de către Institutul Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, 1,8%. Spun economiștii, îmi place să citesc The Economist care spune că în următorii șapte-opt ani România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar eu, ca inginer, vă spun foarte sincer că nu vreau deloc să-i dezamăgim pe economiști și să avem acest mediu dinamic de afaceri astfel încât companii ca Hengst să poată să facă profit, să poată să angajeze cât mai mulți oameni. Ca social democrat, mă uit nu doar la partea de profit, mă uit la faptul că începeți cu 40 de angajați, că veți crește până la sfârșitul anului la 100 de angajați și că vă propuneți ca într-o perioadă foarte scurtă să reușiți să ajungeți undeva la 500 de lucrători aici în Balș, lucru care îl va face foarte fericit pe domnul primar, pentru că bugetul domniei sale va fi mai mare, ceea ce va însemna că va putea să vină cu servicii sociale mai bune pentru toți locuitorii din Balş, inclusiv pentru lucrătorii dumneavoastră de aici, de la Hengst”, a spus ministrul Economiei.
Totodată, el a declarat că antreprenorii români au de învăţat de la genul acesta de companii „de familie”.
„Am mai făcut o remarcă și vorbeam cu domnul director general mai devreme. Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente și care dau o putere deosebită economiei Germaniei. Și mă gândeam și vorbeam cum să facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru ca la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie. Este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are. La companii precum Hengst, care au venit și au inovat, având foarte multă cercetare, foarte multă inovare în spate, veți vedea că au aceste valori profunde pe care sunt convins că le vom împărtăși și aici, în România, aici la Balș. Cum facem ca acest lucru să se întâmple și să se transfere și către companiile românești?
Este unul dintre secretele pe care trebuie să le avem într-un timp foarte scurt, dar așa cum arată astăzi economia românească cu structura companiilor mici și mijlocii, cu structura companiilor mari, este evident că avem o economie rezilientă și că avem cel mai dinamic mediu de afaceri din Europa. Cred că geografia ne este prietenă de data aceasta, nu mai suntem la ultima frontieră limită a Uniunii Europene, suntem în centru și lucrul acesta se simte. Lucrul acesta se vede. Lucrul acesta face bine afacerilor din România, inclusiv companiei Hengst. Să aveți o piață de export cât mai mare, nu doar cu adresabilitate a României, să faceți cât mai mult profit și sigur, de restul cred că o să se ocupe domnul Boloș (ministrul Finanţelor-n.red.)”, a conchis Radu Oprea.