Alro a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 803 milioane lei, în primul trimestru al anului, mai mare ca în 2023

În primul trimestru al anului 2024, Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri de 803 milioane lei, mai mare în comparație cu T1 2023, când s-a situat la 790 milioane lei.


Potrivit unui comunicat remis de companie, primul trimestru al anului 2024 a continuat tendința LME (cotația aluminiului la Bursa de Metale de la Londra) înregistrată în T4 2023, cu o creștere a prețurilor și a cererii care s-a tradus în producție mai mare la nivelul Grupului, în principal pentru produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. ALRO a înregistrat o EBITDA pozitivă de 86 milioane RON în T1 2024, în creștere față de T1 2023 cand s-a situat la 22 milioane RON. Acesta a fost și rezultatul deciziilor strategice luate de Grup în ultimii doi ani și a eforturilor continue de a poziționa ALRO ca jucător de încredere în industria aluminiului. 

Volumul mai mare al vânzărilor și concentrarea pe produse cu valoare adăugată și pe investiții în procese de producție sustenabile, cu eficiență mai mare, au condus la un rezultat brut pozitiv de 14 milioane RON, în T1 2024, față de unul negativ de 35 milioane RON, în T1 2023.

„Primele trei luni ale anului 2024 ne-au arătat, încă o dată, că noul model de business pe care l-am adoptat a fost cel corect, accentul pus pe produse cu valoare adăugată mare și pe producția de aluminiu reciclat ajutându-ne să ne îmbunătățim rezultatul final și punându-ne într-o poziție bună pentru a acoperi cererea tot mai mare de aluminiu”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro. 

„Astfel, vom continua să investim în afacerea noastră, concentrându-ne pe proiecte strategice menite să diversifice suplimentar portofoliul de produse și să ne apropie și mai mult de nevoile clienților noștri, dar și pe soluții de reducere și securizare a consumului de energie pe termen lung", a adăugat Năstase. 

Actualizare operațională și de piață

În T1 2024, cotația aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a rămas la același nivel înregistrat în T4 2023, arătând o tendință de stabilizare peste nivelul de 2.200 USD/tonă, după o scădere înregistrată în primele trei trimestre ale anului 2023. Mai mult, spre sfârșitul T1 2024 prețul aluminiului a început să crească, în aprilie 2024 media LME la trei luni ajungând la 2.526 USD/tonă, mai mare cu 11% decât în martie 2024.

Cotațiile mai mari ale aluminiului s-au tradus într-o creștere a cererii în sectoare-cheie, cum ar fi industria aerospațială sau auto, și la reaprovizionarea din sectorul distribuției. Ca atare, Grupul s-a aflat într-o poziție bună în ceea ce privește portofoliul de produse datorită investițiilor pe termen lung și strategiei sale puternice de a intra pe noi piețe și de a satisface cererea celor mai sofisticați clienți ai săi. Acest lucru s-a tradus printr-o creștere a producției laminate plate cu aproape 7.740 de tone în T1 2024 față de T1 2023.                                                           

Mai mult, Grupul ALRO și-a continuat investițiile strategice care vizează creșterea producției de produse cu valoare adăugată ridicată și foarte mare, creșterea eficienței operaționale și reducerea amprentei ecologice.                                                    

Astfel, în T1 2024 Grupul a continuat investiția de 2,75 milioane USD într-un cuptor de îmbătrânire a aluminiului, menită să crească producția de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. Acest cuptor electric de ultimă generație va înlocui trei cuptoare alimentate cu gaze naturale, acesta fiind, de asemenea, un pas important către atingerea obiectivului ALROde a deveni un producător mai ecologic.

Grupul a pus în funcțiune, de asemenea, o linie de prelucrare a plăcilor de aluminiu (cut-to-size) în T1 2024, cu scopul de a diversifica producția de plăci în conformitate cu cerințele clienților, întimp ce Vimetco Extrusion, filiala sa, a investit într-o linie automată de ambalare pentru profilele din aluminiu extrudat pentru a crește competitivitatea.