Ministrul Agriculturii, anunţ la Slatina: Toți banii pentru instalarea tinerilor fermieri - aproape 170 de milioane de euro - vor merge direct către legumicultori

Prezent la Ziua Recoltei de la Slatina, ministrul Agriculturii Florin Barbu, a declarat că Ministerul are în lucru un program ce vizează acordarea de sprijin financiar legumicultorilor astfel încât aceştia să-şi poată achiziţiona echipamente de încălzit pentru sere şi să poată produce legume tot timpul anului.


Ministrul a afirmat că valoarea întregului program se ridică la aproape 170 milioane de euro.

„Mai avem un program foarte ambițios și eu, în calitate de ministru, mi l-am asumat, chiar dacă am deranjat alte județe, și anume: toți banii pentru instalarea tinerilor fermieri - aproape 170 de milioane de euro - vor merge direct către legumicultori, cu un sprijin de 70.000 de euro, cu intensitate de 100%, pentru a-și achiziționa echipamente de încălzit și combustibilul de 40.000 de euro pe o perioadă de trei ani. 

Ne dorim acest lucru pentru că vrem să eliminăm legumele din import și să producem aproape în tot timpul anului legume în spații protejate. Am mers concomitent cu realizarea celor 15 centre de legume și fructe în România, pentru că fermierii noștri nu trebuie să se tot roage de anumiți retaileri să-și vândă marfa. Rolul statului român este să integreze fermierii în magazinele din România. Fermierii trebuie să se ocupe de exploatații, să își primească banii la momentul la care își aduc marfa în centrele de colectare, iar noi ca stat trebuie să asigurăm sumele necesare și perioada de încasare în relațiile pe care le vom avea cu retailerii din România”, a declarat Florin Barbu.

Totodată, fermierii vor fi sprijiniţi şi prin alte măsuri ale Guvernului.

„Dintre cele 15 centre, trei vor fi în județul Olt, unu la Izbiceni, altul la Cilieni și un al treilea va fi în comuna Strejești, care va acoperi fermele din Pleșoiu, Grădinari și Strejești.

Prin Casa Unirea, care este o societate în care Ministerul Agriculturii este acționar majoritar, va dupune anul viitor, pe INVESTALIM, o fabrică de procesare, astfel încât legumele și fructele de categoriile doi și trei care intră în aceste centre de colectare să fie trecute spre valorificare și procesare, iar produsele rezultate să fie puse pe rafturile magazinelor din România de Casa Unirea”, a mai spus Barbu.