Domnule Prina, de ce aţi ales să candidaţi pentru Primăria Slatina?
Înainte de toate trebuie să spun că m-am simţit onorat de faptul că USL m-a desemnat pe mine pentru a candida pentru Primăria Slatina. Apreciez încrederea şi sprijinul acordat şi sunt convins că împreună putem continua proiectele Slatinei. Cand spun Slatina, spun “acasă”. Aici este copilăria, adolescenţa, familia mea, aici cresc şi învaţă copiii mei. În ultimii 8 ani eu am lucrat pentru acest oraş, am contribuit la transformarea lui, am văzut cum se schimbă de la o zi la alta, iar acest lucru m-a făcut să vreau să fac mult mai mult. Candidatura mea pentru Primăria Slatina este, prin urmare, o continuare firească a drumului parcurs până acum. Un alt motiv important pentru această candidatură este şi sprijinul pe care l-am primit constant în ultima perioadă de la slătineni.
Cum aţi început activitatea în Primăria Slatina?
În urma unui concurs pe care l-am câştigat am intrat în administraţie. Am pornit de jos, de lângă portar, acolo aveam biroul. Acolo m-a găsit şi Darius Vâlcov atunci când a câştigat primul mandat de primar, în 2004. Eu am respectat politica paşilor mărunţi. Am fost pe rând şef serviciu, director tehnic, apoi unul dintre primii city manageri din ţară, viceprimar şi acum, cu ajutorul slătinenilor, primar.
Aţi făcut parte din echipa lui Darius Vâlcov în cele două mandate ale sale. Ce a însemnat pentru dumneavoastră acest lucru?
Împreună cu Darius am arătat că putem depăşi barierele, că putem să schimbăm un oraş. Că în Slatina poate exista un cinema 3D, un teatru, că blocurile pot să aibă faţade noi, că putem construi un cartier nou pentru tineri, că putem atrage fonduri europene, şi, poate cel mai important, că putem crea mii de locuri de muncă chiar şi când toată România e afectată de criza economică . Faptul că am lucrat în echipa lui Darius Vâlcov, că am contribuit şi eu la realizarea acestor proiecte a însemnat foarte mult pentru mine. M-am împlinit pe plan profesional şi am avut numeroase satisfacţii muncind pentru slatineni.
Cum a reuşit Slatina să atragă fonduri europene pentru reabilitarea cartierelor?
Împreună cu Darius Vâlcov am făcut din atragerea fondurilor europene o prioritate. Ştiam că Slatina trebuie să se dezvolte şi acest lucru nu îl puteam face decât prin elaborarea de proiecte cu finanţare europeană. Niciun guvern nu ne-ar fi dat atâţia bani, iar bugetul Slatinei nu avea cum să acopere investiţii de zeci de milioane de euro. În Slatina sunt în derulare 13 proiecte care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, valoarea lor fiind de 30 de milioane de euro, fonduri nerambursabile. În 2010 am început modernizarea infrastructurii de apă şi canal din Slatina, investiţie de 30 de milioane de euro, tot pe fonduri europene. Prin aceste proiecte cu finanţare europeană au fost create locuri de muncă atât direct- 214 până în prezent, dar cele mai multe indirect pentru că dezvoltând oraşul cream facilităţi investitorilor care vin să îşi extindă afacerile.
În ce zone din Slatina s-au făcut aceste investiţii pe fonduri europene?
Este vorba de reabilitarea Centrului Istoric, străzile Lipscani şi Eminescu, reabilitarea spaţiilor verzi, alei de acces, mobilier urban pe străzile Sergent Major Dorobanţu Constantin, Basarabilor, Centura Basarabilor şi Arcului, care sunt în lucru.Tot în plină desfăşurare sunt şi lucrările de amenajare a zonei Nicolae Iorga, reabilitarea zonei cuprinsă între străzile Unirii, Libertăţii, Crişan (sistematizare pe vertical cartier Unirii, Libertăţii, Crişan), a zonei dintre străzile Arcului, Mănăstirii, Constantin Brâncoveanu (sistematizare pe vertical Cartier Arcului, străzile Mănăstirii, Constantin Brâncoveanu). În reabilitare sunt şi străzile din zona Strehareţi şi Nicolae Bălcescu, dar şi zona cuprinsă între străzile Basarabilor, Banului, Mănăstirii, Milcovului, Cuza Vodă (reabilitare inel secundar str. Basarabilor – str. Banului – str. Cuza Vodă – str. Poenii). Am finalizat sistemul de supraveghere video Centru Istoric şi zonele principale de interes public şi social, la fel ca şi proiectul de reabilitare a cartierului cuprins între străzile Tunari, Ecaterina Teodoroiu, Artileriei şi A.I. Cuza. S-a reabilitat şi zona Colegiului National Agricol, dar şi cartierul Minatex. Tot pe fonduri europene am reabilitat şi zona Sărăceşti şi am construit aici un pod.
Un proiect important a fost reabilitarea termică. Ce a însemnat pentru slatineni acest lucru?
Este unul din marile succese ale administraţiei din ultimii 8 ani pentru că am reuşit să diminuăm costurile slătinenilor pentru întreţinere. Din 2008 am reuşit să reabilităm 333 de scări de bloc atât prin programul guvernamental, dar şi prin concursul “Slatina, oraş verde, oraş curat”. Pentru slatineni a însemnat competiţie, cei care şi-au pus termopane, au igienizat subsolurile au câştigat. Am testat şi spiritul civic al cetăţenilor, unii au vrut să fie voluntari şi au supravegheat lucrările. Am fost o echipă şi sper să fim la fel ca şi până acum.
Au înţeles oamenii că Slatina este casa noastră?
Da. Slatina este casa noastră şi de aceea trebuie să avem grijă de ea. Am reabilitat blocuri, şcoli şi grădiniţe, am făcut parcuri şi spaţii verzi, i-am învăţat pe copii să recicleze şi planteze copăcei în cadrul concursului “Tu reciclezi, noi îţi dăm un copăcel”, i-am trimis pe cei mai buni la Disneyland, i-am premiat pe ei şi profesorii lor, pe sportivi şi pe antrenorii lor în cadrul festivalului “Slatina, dragostea mea”. Aici ne creştem copiii frumos şi poate mulţi dintre ei se vor întoarce acasă şi vor construi, alături de noi, Slatina de mâine. Parteneriatul dintre primărie şi slătineni este esenţial pentru a finisa această construcţie solidă.
Pentru a se întoarce acasă au nevoie de locuri de muncă. Cum se pot crea în Slatina mai multe locuri de muncă?
V-am dat un exemplu, în urma proiectelor cu finanţare europeană. În ultimii ani, în Slatina, eu alături de Darius Valcov am reuşit să atragem investitori care au creat 5.000 de locuri de muncă. Trebuie să ştiţi că oraşul nostru este în continuare atractiv pentru investitori, iar duăa ce pe aici va trece drumul expres Craiova- Slatina- Piteşti sau Autostrada Sudului, investiţii promise atât de Guvernul Ponta, dar şi de senatorul Darius Vâlcov, atunci vom avea foarte multe firme care vor investi în zonă.
Care sunt proiectele pe care le propuneţi slătinenilor?
În primul rând să continuăm ce am început, sa fim tot o echipă şi mă refer aici atât la parteriatul cu slătinenii, dar şi cu Darius Vâlcov care va ajuta în continuare Slatina. Trebuie să finalizăm proiectele pe care le avem începute, lucrăm la strategia de dezvoltare pentru 2014-2020, ceea ce înseamnă, noi studii, noi proiecte de dezvoltare, trebuie să modernizăm terenul fostei unităţi militare şi un proiect de suflet, construirea centralei fotovoltaice pentru care am semnat contractual de finanţare. Când vom finaliza această investiţie, vom asigura iluminatul public în oraş. Trebuie să demarăm proiectul “Clubul nautic Plaja Olt”, să finalizăm bazinul didactic de înot şi sala polivalentă, să amenajăm gradina zoologică. Avem multe de făcut în următoarea perioadă. Aşa cum i-am obşinuit pe slătineni din 2004 încoace, oraşul nostru nu va sta pe loc.
Cum va fi primarul Minel Prina?
Un primar mândru de oraşul lui, aşa cum sper că vor fi toţi slătinenii. Să avem locuri de muncă, să avem şcoli şi grădiniţe moderne, să ieşim la promenadă în Centrul Vechi, să savurăm o cafea sau un ceai la o terasă frumoasă, să ne distrăm în oraşul nostru, la cinema, la teatru, la diferitele festivaluri şi concerte, sa-i descoperim alături de copiii noştri pe Ionescu şi Eminescu, să iubim filmul pentru copii şi să privim cu drag tricolorul de pe Dealul Grădişte, cel mai înalt din România. Să nu uităm că împreună am doborât record după record, că suntem un exemplu. Avem cea mai frumoasă casă, Slatina, casa noastră!