Membru al Clanului Brătianu din Drăgăşani, cercetat de poliţiştii din Olt pentru evaziune de peste două miliarde lei vechi

Bedu Brătianu, membru al clanului cu acelaşi nume din oraşul vâlcean Drăgăşani, este cercetat de poliţiştii olteni pentru că ar fi înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni fictive, prejudiciul cauzat statului fiind de peste 200.000 lei.

Este vorba de un dosar instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

„În fapt, acesta este bănuit că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, din județul Olt, având ca obiect principal de activitate producţia de diluanţi şi uleiuri minerale, în perioada 2009 - 2010, ar fi înregistrat achiziţii nereale, în valoare de 442.085 lei, de la o alta societate controlată de acesta, şi livrări fictive intracomunitare, către o societate din Bulgaria, în valoare de 382.800 lei, fără TVA”, a declarat comisarul şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Ea a adăugat că, prin înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii de achiziţii nereale şi livrări intracomunitare fictive, Bedu Brătianu a urmărit eludarea prevederilor legale şi neplata taxei pe valoarea adăugată şi a impozitului pe profit datorat, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 218.830 lei.

Bedu Brătianu a fost prezentat, miercuri, Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală cu materiale de construcție, fiind dispusă luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

„Pentru documentarea activității infracționale a bărbatului, polițiștii au beneficiat de sprijinul autorităţilor din Bulgaria și Direcției Generale a Finanțelor Publice Olt”,
mai precizează poliţiştii.

Bedu, alături de Eugen, Mihai, zis Oaie, şi Mihai, zis Cucu, membri ai aceluiaşi clan din Drăgăşani, sunt judecaţi într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat de DIICOT Olt şi aflat pe rolul Tribunalului Olt.
 
Reţeaua de evazionişti, coordonată de Brătieni, a fost destructurată, în anul 2012, de ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Olt, Serviciul Intervenţie Rapidă Olt şi jandarmi, sub coordonarea unui procuror DIICOT - Biroul Teritorial Olt, cu sprijinul SRI Olt. Oamenii legii au descins, atunci, în 12 locaţii din Olt - Slatina, Cungrea, Verguleasa şi Vâlcea - Drăgăşani, pentru destructurarea reţelei de evazionişti.

În perioada 2008-2012, membrii Clanului Brătianu au adus un prejudiciu de peste zece milioane de euro statului român.