Marius Oprescu: Încercăm să limităm cheltuielile statului român, pe final de an, astfel încât noua țintă de deficit să fie atinsă

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, a declarat joi că ordonanţa pregătită de Guvern pentru limitarea cheltuielilor nu blochează activitatea statului.


 Social-democratul a explicat că instituţiile de stat, inclusiv primăriile şi consiliile judeţene, trebuie să se încadreze într-o sumă care să nu depăşească media primelor nouă luni din 2023.

 „Există o ordonanță, pusă în transparenţă de Ministerul Finanțelor, ce vizează limitarea sau înghețarea anumitor angajamente și cheltuieli pe finalul de an. Ele nu se blochează de tot, dar nu poți să depășești media lunară a cheltuielilor. Se face o medie pe primele nouă luni, iar în ultimele două luni, nu poți să sari de acea medie. Asta nu înseamnă că se blochează activitățile, dar ca să nu creștem anumite angajamente de plată, în ultimele două luni, s-a venit cu această ordonanță care mai cuprinde și alte lucruri. În momentul de față este doar în transparență. Din informațiile mele, mâine urmează să intre pe ordinea de zi a Guvernului”, a explicat Marius Oprescu.

 Preşedintele PSD Olt a adăugat că Guvernul Ciolacu face eforturi pentru a se încadra în deficitul bugetar asumat, în urmă cu trei ani, de Guvernul PNL condus de Florin Cîţu.

 „Așa cum o cunoașteți cu toții, aşa cum Guvernul a spus de fiecare dată și am repetat şi eu, aici, situația este una destul de dificilă. Noi avem un angajament, fiind singura țară din Europa făcut acum trei ani de Guvernul Cîțu, pe o țintă de deficit. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care avem un angajament, în rest n-a semnat nimeni. Noi am semnat atunci acest angajament și încercăm să ne încadrăm, nu în el, ci în noua limită negociată de către premierul Marcel Ciolacu, atunci când a fost la Bruxelles. Numai că Uniunea Europeană, Comisia Europeană a fost de acord cu depășirea acestui angajament, dar trebuie să luăm și noi anumite măsuri. O primă ordonanță, de fapt, o asumare prin lege în Parlament, a avut loc, iar aceasta este a doua ordonanță prin care încercăm să limităm cheltuielile statului român, pe final de an, astfel încât noua țintă de deficit să fie atinsă”, a explicat Marcel Ciolacu.