În subordinea DGASPC Olt funcţionează trei cămine pentru persoane vârstnice în regim rezidenţial, la Slatina, Băbiciu şi Fălcoiu, şi un complex servicii persoane vârstnice în regim nerezidenţial, tot la Slatina, având în structura sa două servicii: centru de zi pentru persoane vârstnice şi centru de informare şi consiliere pentru persoane aflate în situaţii de dificultate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu, căminele de bătrâni din judeţ dispun încă de locuri libere, nu foarte multe la număr, însă suficiente pentru cei care ar avea nevoie de ajutor.
„În anul 2015, în căminele pentru persoane vârstnice din subordinea DGASPC Olt au fost admise 15 persoane, iar la această dată avem o singură cerere în aşteptare. Totodată, în momentul de faţă, la nivelul judeţului sunt libere 12 locuri în căminele de bătrâni din subordinea DGASPC”, a precizat Ciobanu.
Capacitatea maximă a celor trei cămine de bătrâni şi a Complexului de servicii persoane vârstnice din Slatina este în total de 192 de locuri, din care 12 la Băbiciu, 50 la Fălcoiu, 50 la Slatina şi 80 de locuri la Complexul de servicii persoane vârstnice din Slatina.
Criterii pe baza cărora se face admiterea în centre
Pentru ca un pensionar să ajungă în grija angajaţilor din centrele de bătrâni trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să depună câteva documente importante la dosar.
„Accesul unei persoane vârstnice în cămin se face avându-se în vedere câteva criterii de prioritate: necesitatea îngrijirii medicale permanente, care nu poate fi asigurată la domiciliu, persoana nu se poate gospodări singură, este lipsită de susţinători legali sau aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile din cauza stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor familiale, nu are locuinţă şi nu realizează venituri şi are domiciliul pe raza judeţului Olt”, a adăugat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt.
Banii nu sunt însă o condiţie, spun autorităţile care afirmă că persoana ce doreşte să fie internată într-un cămin de bătrâni poate fi acceptată chiar dacă nu are venituri. Specialiştii susţin că foarte mulţi dintre solicitanţi ar putea fi ţinuţi în familie, dar copiii se descotorosesc de ei pentru că sunt bolnavi sau pur şi simplu din comoditate.