Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” va implementa, începând cu anul şcolar 2023-2024, la clasele din domeniul Turism și Alimentație, proiectul Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic, inițiat de Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța. Practic, o nouă disciplină care are la bază principiile gastronomiei sustenabile va fi studiată de elevii claselor Turism şi Alimentaţie.
Reducerea
pierderilor și a risipei de alimente reprezintă o provocare pentru toate
unitățile de alimentație publică. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru
Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din totalitatea
alimentelor produse în întreaga lume se pierd sau se risipesc pe parcursul
lanțului de aprovizionare cu alimente, de la producător la consumator.
Pierderile
care apar în cadrul lanțului de aprovizionare au consecințe majore asupra
mediului. Sustenabilitatea în gastronomie constă în implementarea unor măsuri
care protejează mediul natural, promovează echitatea socială, sporește viața
comunităților din jur și contribuie activ la prosperitatea economică a părților
implicate.
Începând
cu anul școlar 2023-2024, Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” va implementa
la clasele din domeniul Turism și Alimentație, proiectul Education for
Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din
învățământul profesional și tehnic, inițiat de Carrefour România și Fundația
WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța.
„Prin
intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu va fi introdusă în
liceul nostru, sub forma unui CDL. Această disciplină are ca scop formarea
viitorilor profesioniști din domeniul restaurației, în acord cu principiile și
practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplină va îmbina noțiuni
teoretice cu ore de instruire practică în restaurantele în care elevii
desfășoară stagiile de pregătire practică”, declară directorul adjunct Urdeș
Jenica, coordonator proiect.
Prin
intermediul proiectului Education for Sustainable Cooking vor fi create zece
Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de
specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse
pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din
industrie și la standardele internaționale din domeniu.
În mod
prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe
dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața
muncii.
„Acest
proiect reprezintă o oportunitate, pentru elevii noștri și pentru unitățile de
alimentație partenere, de a implementa pe plan local, normele de dezvoltare
durabilă și principiile gastronomiei sustenabile.
Proiectul
își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată
exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile.
Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de
excelență în formarea profesională și de a sublinia importanța acestor meserii pentru sănătatea
societății și de a evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu”,
spune profesorul Diță Dorina, coordonator proiect.