Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” implementează un proiect prin care va introduce o nouă disciplină la clasele Turism şi Alimentaţie

Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” va implementa, începând cu anul şcolar 2023-2024, la clasele din domeniul Turism și Alimentație, proiectul Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic, inițiat de Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța. Practic, o nouă disciplină care are la bază principiile gastronomiei sustenabile va fi studiată de elevii claselor Turism şi Alimentaţie.

 

Reducerea pierderilor și a risipei de alimente reprezintă o provocare pentru toate unitățile de alimentație publică. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în întreaga lume se pierd sau se risipesc pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente, de la producător la consumator.

Pierderile care apar în cadrul lanțului de aprovizionare au consecințe majore asupra mediului. Sustenabilitatea în gastronomie constă în implementarea unor măsuri care protejează mediul natural, promovează echitatea socială, sporește viața comunităților din jur și contribuie activ la prosperitatea economică a părților implicate.

Începând cu anul școlar 2023-2024, Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” va implementa la clasele din domeniul Turism și Alimentație, proiectul Education for Sustainable Cooking, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic, inițiat de Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța.

Prin intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu va fi introdusă în liceul nostru, sub forma unui CDL. Această disciplină are ca scop formarea viitorilor profesioniști din domeniul restaurației, în acord cu principiile și practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplină va îmbina noțiuni teoretice cu ore de instruire practică în restaurantele în care elevii desfășoară stagiile de pregătire practică”, declară directorul adjunct Urdeș Jenica, coordonator proiect.

Prin intermediul proiectului Education for Sustainable Cooking vor fi create zece Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie și la standardele internaționale din domeniu.

În mod prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața muncii.

Acest proiect reprezintă o oportunitate, pentru elevii noștri și pentru unitățile de alimentație partenere, de a implementa pe plan local, normele de dezvoltare durabilă și principiile gastronomiei sustenabile.

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia  importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și de a evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu”, spune profesorul Diță Dorina, coordonator proiect.