Legea cărnii, iniţiată de parlamentarii de Olt, a trecut de Senat

Senatul a aprobat, marţi, proiectul de lege care reglementează situația cărnii și produselor din carne pe piața internă prin care a fost interzisă comercializarea cărnii sintetice. Legea este iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD Olt, iar dacă propunerea legislativă va trece de Camera Deputaților, cei care comercializează carne artificială riscă amenzi de 200.000-300.000 de lei

Iniţiatorii legii sunt senatorii PSD Olt Paul Stănescu și Siminica Mirea, și deputații PSD Olt Florin Barbu, Adrian Chesnoiu, Ion-Cătălin Grecu, Marius Iancu, Emil Albotă, dar şi Constantin Bîrcă, Adrian Alda, Aurel Bălășoiu, Remus Munteanu și Nicu Niță, tot reprezentanţi ai social-democraţilor.

Iniţiativa vizează crearea unui cadrul legal privind la denumirea, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, „urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor”, după cum s-a specificat în raportul comisiei de specialitate.

„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, este menționat în proiect.

În cadrul legii se mai precizează că eticheta va avea și un cod QR și preţul de achiziţie în cazul produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, potrivit proiectului iniţiat de parlamentari PSD.

Actul normativ interzice comercializarea cărnii sintetice prin enunțul: „comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”.

Astfel, vânzarea cărnii sintetice se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.