La Perieţi revine tradiţia căluşului din poartă în poartă. Primar: Se spune că ei alungă relele și boala, aduc noroc, sănătate și prosperitate!

Tradiţia întâmpinării căluşarilor la poarta gospodăriei este reînviată, în această vară, în comuna olteană Perieţi.


Primarul comunei perieţi, Răzvan Rada, i-a invitat pe consăteni să iasă la poartă, duminică, pentru a-i întâmpina pe căluşari, o tradiţie milenară a poporului român.

„DE RUSALII, ÎNTÂMPINĂM CĂLUȘARII LA POARTĂ. Duminică e sărbătoare mare și CĂLUȘARII NOȘTRI vor cutreiera comuna și vă vor încânta cu dansul lor frumos și plin de semnificații. Ieșiți cu mic cu mare la poartă, întâmpinați-i cu drag și aplaudați alaiului CĂLUȘARILOR NOȘTRI, talentați. Se spune că ei alungă relele și boala, aduc noroc, sănătate și prosperitate!”, a transmis edilul.

Primarul a anunţat şi zonele unde vin căluşarii, alături de program:

10:30 Școală Mierlești;

10:45 Fântână 1Mai;

11:00 Vad str. Toamnei;

11:15 str.Bascoveanu Elena;

11:30 Str. Troiței;

11:45 intrare str. Zmeurei;

12:00 Magazin Dorina;

12:15 intersecție str. Potcoavei;

12:30 intersecție str. Plopilor;

 12:45 zona Goaia- Cătănoiu;

 Tradiţia Căluşului a fost proclamată drept capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii, pe lângă alte capodopere propuse de diferite state membre UNESCO, în cadrul unei ceremonii organizate în noiembrie 2005 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

 Dosarul de candidatură privind Tradiţia Căluşului a fost pregătit şi îmbunătăţit pe parcursul anilor 2001-2005 de către Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, Organizaţia Neguvernamentală "Universitatea pentru Toţi " din Slatina şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în strânsă cooperare cu Secţia de specialitate din UNESCO.

 În 2008, dansul ritual al Căluşului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, potrivit site-ului https://ich.unesco.org/.