La mulţi ani, Slatina! Astăzi se împlinesc 656 de ani de la prima atestare documentară a oraşului

Astăzi se împlinesc 656 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei. La 20 ianuarie 1368 apare prima menţiune într-un document oficial a localităţii Slatina, deşi aceste meleaguri sunt locuite cu mult înainte de această dată.


Locuită încă din neolitic (5.500 a. Hr) cum o dovedesc numeroasele mărturii arheologice, Slatina este menționată intâia oară în hrisovul domnesc emis de Vladislav I (Vlaicu) la 20 ianuarie 1368 ca punct vamal.

Documentul scris în limba latină acorda privilegii comerciale negustorilor brașoveni, precizându-se că sunt scutiți „de toată vama noastră” de la Slatina.

Potrivit istoricilor, această formulare indică existența vămii anterior anului 1368, poate din timpul voievodului Seneslau (1241-1247), după cum apreciază unii istorici. Astfel, Slatina este al treilea oraș ca vechime al țării, după Câmpulung și Curtea de Argeș, capitale ale Țării Românești, ceea ce reliefează importanța așezării.

Slatina, în sărbătoare

Cu ocazia aniversării a 656 de ani de la prima atestare a Slatinei, primăria organizează manifestarea Gala Laureaţilor, ocazie cu care îi premiază pe cetăţenii care s-au remarcat în anul trecut.

Astfel, sâmbătă se desfăşoară Gala Campionilor, când sunt premiaţi elevii şi sportivii cu rezultate deosebite, duminică este Gala Seniorilor, când sunt onorate cuplurile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, iar marţi se desfăşoară Gala Superlativelor, când sunt conferite titlurile de cetăţean de onoare.

„Dragi slătineni, 

Astăzi celebrăm cu bucurie și mândrie istoria noastră, deoarece Slatina împlinește frumoasa vârstă de 656 de ani de la prima atestare documentară.

Cu fiecare an ce trece, orașul nostru devine mai bogat în amintiri valoroase. Să ne bucurăm împreună de această aniversare, recunoscând contribuția fiecărui slătinean la evoluția și frumusețea acestui loc minunat. 

LA MULȚI ANI, SLATINA DRAGĂ! Să fim mândri de trecutul nostru și să construim împreună un viitor strălucit pentru orașul nostru iubit!”, a transmis primarul Slatinei, Emil Moţ.