ITM Olt, campanie de informare privind consecinţele muncii la negru

Pentru prevenirea muncii la negru, ITM Olt a desfăşurat, în această perioadă, o campanie de informare privind riscurile la care se expun cei care acceptă să lucreze fără un contract individual de muncă. Inspectorii au distributi pliante în zone aglomerate din judeţ: pieţe, târguri şi autogări.

Cu scopul creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca ”la gri”), Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat luna aceasta Acțiunea de informare: ”MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE!”.  

Munca fără forme legale are efecte negative pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale. 

În acest context, inspectorii de muncă din cadrul instituției noastre au comunicat persoanelor interesate riscurile și consecințele muncii nedeclarate, precum și avantajele muncii în baza unui contract individual de muncă”, a precizat Cristian Ungureanu, inspector şef al ITM Olt.

Au fost distribuite pliante tematice, atât în zone aglomerate, precum: piețe, târguri, gări, autogări, stații de transport în comun, cât și salariaților, în urma acțiunilor de control desfășurate.