ITM Olt a aplicat amenzi în valoare de peste 25.000 de lei, în ultima lună din 2023

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a aplicat, în ultima lună a anului 2023, amenzi în valoare de 26.300 de lei. Cele mai multe nereguli depistate la angajatorii verificaţi au fost legate de neplata la timp a drepturilor salariale, neacordarea concediului de odihnă şi neplata orelor suplimentare.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna decembrie, 143 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 110 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

•            neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

•            neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

•            neevidenţierea şi necompensarea orelor suplimentare;

•            neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

•            neefectuarea controlului medical periodic,

Pentru cele mai grave s-au aplicat 71 sancțiuni, din care 65 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 26.300 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost înregistrate şase accidente de muncă, soldate cu şase persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.