Cultură

Foto „Calm exhaustiv” – Dragoș Botezat expune la Galeria „Artis” din Slatina

„Calm exhaustiv” – Dragoș Botezat expune la Galeria „Artis” din Slatina

Începând de marți, 1 iulie 2025, Muzeul Județean Olt deschide porțile unei noi expoziții de pictură ce poartă semnătura artistului plastic Dragoș Botezat. Intitulată sugestiv „Calm exhaustiv”, expoziția este găzduită de Galeria „Artis” din Slatina și promite o incursiune vizuală într-un univers artistic profund și riguros construit.

Foto Trofeul „Călușul Românesc” revine la Osica de Jos, după o ediție aniversară cu 2.000 de copii și zeci de premii

Trofeul „Călușul Românesc” revine la Osica de Jos, după o ediție aniversară cu 2.000 de copii și zeci de premii

Ediția jubiliară a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc” s-a încheiat sâmbătă seară, 21 iunie 2025, cu o gală a laureaților și anunțarea marilor câștigători. Trofeul a fost adjudecat, din nou, de formația de călușari a Ansamblului Folcloric „Hora Florilor” din Osica de Jos, cei care câștigaseră și la ediția a XXII-a.

Foto Călușul, înapoi acasă: moment artistic de excepție la Gura Padinii, oferit de maeștrii coregrafi din Olt (VIDEO)

Călușul, înapoi acasă: moment artistic de excepție la Gura Padinii, oferit de maeștrii coregrafi din Olt (VIDEO)

Festivalul „Călușul Oltenesc” a ajuns la Gura Padinii, iar momentul central al zilei de 14 iunie a fost oferit de maeștrii coregrafi din județul Olt, sub coordonarea profesorului Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran”. Aceștia au reușit să aducă în fața publicului un spectacol aparte, care a îmbinat măiestria dansului tradițional cu respectul pentru una dintre cele mai vechi forme de expresie culturală din Oltenia: călușul.

Foto Coiful Chalcidic de la Balș: Simbolul unui lider și comoara muzeului oltean

Coiful Chalcidic de la Balș: Simbolul unui lider și comoara muzeului oltean

Coiful Chalcidic de la Balș, un artefact rar și valoros din bronz datând de acum 2.500 de ani, a fost expus pentru prima dată la Slatina, fiind considerat simbol al prestigiului unui lider militar local din Antichitate și cel mai bine conservat exemplar de acest tip descoperit în România.

Foto Actriţa Cristina Deleanu a murit. Soţia lui Eugen Cristea avea 84 de ani

Actriţa Cristina Deleanu a murit. Soţia lui Eugen Cristea avea 84 de ani

Actrița Cristina Deleanu, soţia actorului Eugen Cristea, a murit la vârsta de 84 de ani, după o carieră impresionantă de 40 de ani, de-a lungul căreia a interpretat numeroase roluri. De-a lungul anilor, Cristina Deleanu şi Eugen Cristea au fost prezenţe constante pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu" din Slatina. Cei doi au făcut parte şi din distribuţia unei supercomedii, „Peţitorii", scrise de directorul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache.

Foto Noaptea Muzeelor, la Slatina. Expoziţii şi ateliere de creaţie, organizate sâmbătă de Muzeul Judeţean Olt

Noaptea Muzeelor, la Slatina. Expoziţii şi ateliere de creaţie, organizate sâmbătă de Muzeul Judeţean Olt

Anul acesta, evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor” se va desfăşura sub egida „Mai aproape de oameni într-o Noapte de Mai”. Iubitorii de frumos sunt invitaţi de către organizatori să le calce pragul sâmbătă, 17 mai, începând cu ora 18.00. Toate expoziţiile şi evenimentele organizate vor avea intrarea gratuită. 

Foto 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale 2025. Acces gratuit în mai multe muzee astăzi

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale 2025. Acces gratuit în mai multe muzee astăzi

Pe 15 ianuarie, în România este celebrată Ziua Culturii Naționale. Cu această ocazie, în București și în mai multe orașe din țară se organizează o serie de evenimente culturale românești, printre care spectacole, conferințe și dezbateri. De asemenea, mai multe muzee vor avea acces gratuit pentru public în această zi.

Foto  „Văduva Veselă”, la Opera Craiova. Final de an cu evenimente speciale

„Văduva Veselă”, la Opera Craiova. Final de an cu evenimente speciale

Opera Română Craiova îi invită pe iubitorii muzicii la premiera operetei „Văduva Veselă” de Franz Lehár. Povestea de dragoste cu personaje carismatice, umor fin și o muzică fermecătoare, care a devenit una dintre cele mai iubite operete din istoria muzicii și care se bucură de un succes imens în toate teatrele lirice din lume, revine în fața spectatorilor craioveni.

Foto Siturile arheologice Romula, Sucidava, Slăveni şi Crâmpoia, parte a Frontierei Imperiului Roman, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Siturile arheologice Romula, Sucidava, Slăveni şi Crâmpoia, parte a Frontierei Imperiului Roman, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

În cadrul celei de-a 46-a reuniuni anuale a Comitetului UNESCO, desfăşurată la New Delhi, India, „Frontierele Imperiului Roman - Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Patru situri romane din judeţul Olt, fac parte din frontiera de est, numită Limes Alutanus - linia Oltului. 

Foto Caravana Shakespeare vine la Slatina, Caracal şi Corabia

Caravana Shakespeare vine la Slatina, Caracal şi Corabia

Pe 25, 26 și 27 aprilie, Caravana Shakespeare sosește în judeţul Olt și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare” în 45 de minute. Participanţii pot câştiga un weekend la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova.

Nu mai sunt