Comunitate

2019-07-31, 13:56:46

Toţi porcii dintr-un sat din Gostavăţu, ucişi preventiv. Este a doua localitate din judeţ unde porcii sunt omorâţi în masă

După Cilieni, unde au fost ucişi preventiv 668 de porci, urmează ca medicii veterinari să omoare toate suinele descoperite la Slăveni, un sat ce aparţine de comuna Gostavăţu. Aici sunt confirmate şase focare de pestă porcină africană şi sunt două suspiciuni. Autorităţile nu exclud nici varaianta uciderii prevenite a tuturor porcilor din Stoeneşti, unde sunt cinci focare.

Patru noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate, marţi, în localităţile: Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti, Drăgăneşti-Olt şi Sprâncenata.

În total, la nivelul judeţului sunt opt localităţi afectate de pestă porcină, evoluând 26 de focare, după cum urmează: Cilieni - şapte focare, extravilanul localităţii Ianca - două focare, Dăneasa - un focar, Sprâncenata - două focare, Slăveni (Gostavăţu) - şase focare şi Stoeneşti - cinci focare, Drăgăneşti-Olt - două focare (unul în satul Comani), Văleni - un focar.

Autorităţile au decis ca toţi porcii din satul Slăveni ce aparţine de comuna Gostavăţu să fie ucişi preventiv.

„În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea pestei porcine în exploataţiile nonprofesionale din localităţile Drăgăneşti-Olt, Sprîncenata, Slăveni (Gostavăţu) şi Stoeneşti. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni, comuna Gostavăţu. Pentru a preveni răspândirea bolii, DSVSA Olt a luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare destinate porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere. Începând cu 1 august se pune în aplicare măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni (Gostavăţu)”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

În Slăveni mai sunt două suspiciuni, iar autorităţile aşteaptă confirmarea de la institutul de referinţă din Bucureşti. Potrivit datelor DSVSA Olt, în satul Slăveni sunt 230 de porci. Autorităţile nu exclud nici aprobarea măsurii de ucidere preventivă la Stoeneşti, unde numărul focarelor creşte de la o zi la alta.


Comentarii

Redacţia

2019-07-31 13:56:46

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...