Sindicatele Alro Slatina reclamă lipsa sprijinului de la Guvern: „Oare cât sparanghel și căpșuni mai avem de cules în alte state din UE?!”

Sindicatul Liber „Aluministul” din cadrul Alro Slatina atrage atenția Guvernului României precum și clasei politice de astăzi asupra situației disperate în care se află marile companii din Romania.

Sindicaliştii reclamă lipsa unui sprijin, pe perioada pandemiei de coronavirus, şi faptul că Guvernul nu asigură acelaşi climat ca alte ţări din UE pentru marii consumatori de electricitate.

„Suntem deja în ceasul al 12 lea din punct de vedere al  funcționării marilor companii precum și păstrarea locurilor de muncă din cauza tergiversării punerii  în aplicare a măsurilor concrete, coerente și necesare pentru relansarea industriei Românești. A fost firească prioritizarea autorităților din România pentru sprijinul acordat pe perioada pandemiei COVID-19 către  sănătatea publică, situația angajaților, sprijinirea IMM-urilor. Dar ce facem cu marile companii din România?”, se arată într-un comunicat remis de Sindicatul Liber „Aluministul”.

Reprezentanţii angajaţilor Alro mai arată că deşi a fost aprobată schema de ajutor de stat pentru sprijinirea companiilor mai consumatoare de energie electrică, banii de la Guvern n-au ajuns nici acum.

De această măsură beneficiază companiile active din România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională și nu doar ALRO S.A. , tot aici se regăsesc şi alte companii din alte 15 domenii de activitate tot din România.

„Deși Comisia Europeană a aprobat compensarea pentru companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte (emisiile de bioxid de carbon introduse în prețul de energie) , conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și Guvernul României a adoptat  OUG-ul prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice,  până la această dată NU AM PRIMIT  NICIUN FEL DE SPRIJIN!”, se mai arată în comunicatul citat.

Sindicaliştii mai arată că o companie mare asigură indirect mult mai multe locuri de muncă prin serviciile de care are nevoie.

„Deși grupul Alro are 3500 de salariați, de el depind încă alți 20.000 de oameni (20000 de locuri de muncă). Nu vedem de ce Guvernul  României nu apără locurile de muncă cu aceeași îndârjire așa cum o fac Germania si Franța.Vrea Guvernul României să devenim cerșetori în țara noastră și slugile occidentului ?! Oare cât sparanghel și căpșuni mai avem de cules în alte state din Uniunea Europeană?! Noi vrem să lucrăm și să trăim în România”, mai spun sindicaliştii.