Prunele de Leleasca, singurele produse tradiţionale din judeţ. Director DAJ Olt: „Niciun alt fermier nu a reuşit să mai obţină acest atestat”

Prunele uscate de Leleasca reprezintă singurul produs din judeţ care a reuşit să respecte rigorile impuse de noile legi din domeniu şi să fie certificat ca tradiţional, acesta ajungând în marile lanţuri de magazine din Capitală. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt au precizat că niciun alt produs nu a reuşit să mai obţină această certificare.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că legislaţia din domeniu este destul de riguroasă.

„La nivelul judeţului nu s-a mai întâmplat nimic legat de produsele tradiţionale. Niciun fermier nu a reuşit să-şi pună în ordine documentele şi să obţină un astfel de atestat. Singurii care au acest atestat sunt cei cu prunele de la Leleasca. Legislaţia este destul de greoaie, din acest motiv nu avem mai mulţi fermieri olteni cu atestat de produs tradiţional”, a spus Anuţa.

Fermierii care doresc să obţină aceste certificate pentru produsele lor trebuie să se înscrie în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. După ce specialiştii DSVSA Olt vor analiza condiţiile în care sunt produse aceste delicatese, producătorul va primi atestatul şi un logo de la Ministerul Agriculturii. El nu are voie să producă mai mult de 15 tone pe an.

În primăvara anului 2014 erau atestate, conform normelor impuse de ordinul specific din 2004, 11 produse tradiţionale: pâine de ţest (producător PF Vasile Valentin Scărişoara), dulceaţă de vişine de Giuvărăşti, gem de caise de Giuvărăşti Olt, gem de piersici de Giuvărăşti Olt, gem de prune de Giuvărăşti Olt, zacuscă de Giuvărăşti Olt, suc de roşii de Giuvărăşti Olt, castraveţi în oţet de Giuvărăşti Olt (PF Hristu Marcel, Giuvărăşti), castraveţi marinaţi olteneşti şi gogoşari marinaţi olteneşti (SC Strada 2001 SRL, Dobrosloveni) şi prune uscate de Leleasca (PFA Stancu Nicoleta Mădălina, Leleasca). Ulterior, doar ultimul produs a obţinut reatestarea.