Proprietarii fermelor de porcine din judeţ, chemaţi de APIA Olt să depună deconturile justificative. Au termen până la finalul lunii

Crescătorii de porci din judeţ, care au accesat Măsura 14 Bunăstarea animalelor, trebuie să depună, până la finalul acestei luni, deconturile justificative pentru trimestrul al patrulea din 2019.

La nivelul Centrului Judeţean Olt al APIA sunt înregistraţi şapte beneficiari ai Măsurii 14, Pachetul A- porcine, pentru anul 2019.

De asemenea, pentru anul 2020 se depun cereri iniţiale până la data de 15 februarie pentru accesarea Măsurii 14.

Beneficiarii plăților în favoarea bunăstării porcinelor sunt exploatațiile comerciale autorizate sanitar-veterinar, încadraţi în categoria fermierilor activi care își asumă voluntar angajamentul anual în favoarea bunăstării animalelor.

Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiari. Prima compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea vită mare (UVM).

Sprijinul este acordat în cadrul acestei măsuri în urma încheierii pe o perioadă de un an a unor angajamente voluntare în favoarea bunăstării porcinelor. Costurile eligibile în cadrul acestei măsuri sunt constituite din costuri standard, calculate pentru fiecare subpachet pe baza evaluării costurilor suplimentare şi a pierderilor de venit, care depăşesc nivelul obligatoriu neremunerat al cerinţelor de bază (constituite din standardele de ecocondiţionalitate şi obligaţiile stabilite prin legislaţia uniunii europene şi naţională relevantă), înregistrate de beneficiari în urma asumării angajamentelor voluntare de bunăstare a porcinelor. Costurile standard nu includ costuri tranzacţionale şi investiţionale, acestea nefiind eligibile în cadrul acestei măsuri. Cheltuielile cu medicamentele, vaccinările și alte practici care conduc la creșterea beneficiului economic pentru fermierul aflat sub angajament privind bunăstarea animalelor nu sunt eligibile
Condiții de eligibilitate generale.
 
Plăţile pentru bunăstarea porcilor pot fi acordate dacă beneficiarul: este fermier active, este înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor al ANSVSA şi deţine un cod de exploataţie, deţine autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA, se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerințele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentului.

„Autorizaţia sanitar-veterinară trebuie să acopere acele perioade pentru care sunt crescute animalele în explotațiile beneficiare. Plata va viza numai animalele crescute în perioada de valabilitate a autorizaţiilor sanitar-veterinare, respectiv de la data eliberării autorizaţiei sanitar-veterinare. Efectivele intrate în exploataţie înainte de emiterea autorizaţiei sanitar-veterinare nu sunt eligibile la plată”,
se arată într-un comunicat al APIA Olt.