Sănătate

2020-01-16, 15:01:27

Nereguli descoperite de CAS Olt. Zeci de medici de familie olteni au acordat consultaţii şi medicamente unor pacienţi ce figurau şi internaţi în spital

CAS Olt a efectuat, anul trecut, 235 acțiuni de control la furnizorii de servicii medicale. Mai mulţi medici de familie din judeţ au fost descoperiţi cu nereguli, după ce au acordat servicii medicale şi medicamente unor pacienţi ce figura şi internaţi în spital.

Pe parcursul anului trecut, au fost verificaţi 98 de medici de familie, 14 furnizori de investigaţii paraclinice, cinci furnizori de dispozitive medicale, 74  farmacii, zece stomatologi, 14 furnizori de asistenţă medicală de specialitate clinică, şapte controale au vizat asistența medicală spitalicească, opt asistența medicală de recuperare-reabilitare şi trei îngrijiri medicale la domiciliu. Totodată, au fost controale la asistența medicală de urgență și transport sanitar și programele naționale de sănătate.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii CAS Olt, principalele disfuncţionalităţi şi iregularităţi identificate în cursul acţiunilor de control au fost acordarea de servicii medicale asiguraţilor, dar şi prescrierea de medicamente compensate sau gratuite pe perioada când aceştia figurau internaţi în spital. Alţi medici au prescris medicamente compensate sau gratuite asiguraţilor fără să respecte protocoalele terapeutice. Mai mult de atât, medicii i-au trimis pe pacienţi la investigaţii paraclinice fără să respecte dispoziţiile legale.

Alte nereguli constatate: sume decontate de CAS Olt pentru persoane cărora le-a fost prejudiciată sănătatea de către alte persoane şi nerecuperate de spitale în termenul general de prescripţie de trei ani, recepționarea eronată a unor medicamente (coduri CIM), nerespectarea modului de prescriere electronică a medicamentelor de către unii medici care au avut încheiate convenții de reciprocitate, servicii medicale clinice acordate în ambulatoriu integrat al spitalului pentru asigurați în aceeaşi zi în care aceștia s-au internat în același unitate medicală - spitalizare continuă.

În urma controalelor, furnizorilor le-a fost imputată contravaloarea serviciilor medicale raportate la CAS Olt cu nerespectarea prevederilor legale şi a obligaţiilor contractuale, în valoare de 547.131,27 lei.
Comentarii

Redacţia

2020-01-16 15:01:27

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...