Mai mulţi fermieri olteni riscă să dea banii europeni înapoi

14 fermieri din judeţ care au proiecte europene în derulare riscă să restituie banii europeni pe care i-au primit. Aceştia nu şi-au acutalizat forma juridică.

Peste 500 de fermieri olteni, constituiţi ca persoană fizică autorizată, care nu au stabilit maximum cinci clase de activităţi economice, au fost radiaţi din Registrul Comerţului, începând cu 18 martie 2019. Dintre aceştia 14 fermieri au proiecte europene în implementare, iar ei riscă să dea banii înapoi, dacă nu trec pe la OJFIR Olt.

„Fermierii olteni au fost notificaţi în vederea punerii în legalitate ca să-şi poată continua proiectele. Doar 14 fermieri care au proiecte europene în derulare nu şi-au actualizat forma juridică. Dintre aceştia, cinci sunt fermieri cu proiecte în implementare, iar nouă sunt în monitorizare. Ei au la dispoziţie 14 zile lucrătoare ca să-şi rezolve problema şi să refacem contractele. Dacă nu aduc documentele, riscă să le fie rezilitate contractele şi să dea banii înapoi. Nu cred că vor fi probleme, unii fermieri deja au intrat în legalitate”, a spus Letiţia Brânaru, şef serviciu în cadrul OJFIR Olt.

Conform legislaţiei din 18 martie, PFA-ul poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activitate prevăzute de codul CAEN, iar întreprinderile individuale (ÎI) cel mult zece clase de activitate.

Beneficiarii PNDR, constituiți ca PFA și ÎI, care se regăsesc în situația descrisă, trebuie să depună la CRFIR sau OJFIR, în funcție de tipul de proiect, documentele prin care au fost autorizați ulterior datei de 18 martie 2019, dar nu mai târziu de 14 zile lucrătoare de la data luării la cunoștință a notificării emise de AFIR. Aceştia trebuie să respecte următoarelor condiții: menținerea formei de organizare conform celei existente la data încheierii contractului sau a deciziei de finanțare; în cazul în care beneficiarul era autorizat ca PFA, dar la această dată are un număr de salariați mai mare de trei, poate proceda la momentul reautorizării la schimbarea formei de organizare, respectiv ca ÎI (titular al unei întreprinderi individuale); să aibă aceleași coduri CAEN aferente proiectului pentru care a primit finanțare; să se înregistreze în Registrul Unic de Identificare APIA (RO APIA); să preia integral exploatația sau exploatațiile pe noua formă de organizare, astfel încât să nu aibă consecinţe asupra stabilirii dimensiunii economice a explotaţiei agricole deţinute de beneficiar.