Sănătate

2019-12-04, 15:54:18

Fenomenul căsătoriilor timpurii. O fată de 13 ani, internată la Spitalul Slatina după un avort spontan. Medic: „În tradiţia lor populară, ea ştie că trebuia să facă copii”

O fetiţă de 13 ani a fost internată, zilele trecute, pe Secţia de Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Minora a fost transferată de la Spitalul din Corabia către unitatea medicală din Slatina, după ce medicii au constatat că suferise un avort spontan, fătul având 20-21 de săptămâni. Acest fenomen este în mod special întâlnit în comunităţile rome, unde minore cu vârsta sub 15 ani rămân însărcinate.

Medicul Masoud Hashemi spune că în acest caz a anunţat asistentul social, care trebuie să facă o anchetă. Minora locuieşte cu partenerul ei, şi el minor, la aşa numiţii socrii. Cei doi simulează o căsătorie, deşi ambii au o vârstă fragedă, şi au relaţii intime.

„Noi am avut în ultima perioadă foarte multe minore care au venit însărcinate. Ultimul caz este cu o fată de 13 ani, care a fost transferată de la Corabia. A avut un avort în curs, de 20-21 de săptămâni. A pierdut sarcina, ea nu ştia nimic. Ce să întrebi o fată de 13 ani, cum să ai o discuţie cu un copil despre aceste lucruri. Este foarte greu să lucrezi cu astfel de paciente. Am vorbit cu asistenta socială să vină să-i ia datele, să facă o anchetă, să anunţe autorităţile. Ea este din Craiova, acolo are locuinţa, părinţii sunt plecaţi din ţară. Mi-a spus că ea stă la socrii. Nu are cum să fie socrii, pentru că ea este un copil, are 13 ani”, a spus medicul.

Fenomenul căsătoriilor timpurii este unul specific comunităţilor rome din ţară, tradiţia având un rol important. Cu o educaţie precară şi aruncate în astfel de relaţii, minorele rămân însărcinate la vârste fragede. Multe devin mame când nu împlinesc nici măcar 13-14 ani, iar altele pierd sarcina din cauza dezvoltării insuficiente.

Ginecologul de la Spitalul Slatina a precizat că minorele rămân cu traume în urma unor astfel de evenimente.
  
„Această fată părea un om pierdut, un copil care nu ştia ce este cu ea, ce trebuie să facă, ce se întâmplă. Este un copil. Partenerul minorei spune că este şi el din Corabia. Şi el este minor, poate mai mare cu un an sau doi. Sunt de etnie romă. Este greu să lucrezi cu asemenea cazuri. Fetele rămân cu o traumă mare după pierderea unei sarcini. Deşi are doar 13 ani, pentru această fată era important acest copil. În tradiţia lor populară, ea ştie că trebuia să facă copii, că aceasta este menirea ei”,
a conchis medicul Masoud Hashemi.

Comentarii

Redacţia

2019-12-04 15:54:18

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...