Agricultură

2021-03-16, 12:43:26

Adrian Chesnoiu (PSD Olt): Ministrul Oros ne vinde pământurile latifundiarilor străini

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Chesnoiu, semnalează faptul că partidele din coaliţia de Guvernare urmează să modifice legislaţia astfel încât terenurile agricole să poată fi achoziţionate şi de firme sau fonduri de investiţie străine.

Deputatul PSD arată că acest lucru stimulează specula cu terenuri agricole.

„O nouă mișcare antinaționalistă, ANTI-ROMÂNI, este inițiată de ministrul agriculturii Adrian OROS prin propunerea de modificare a Legii  privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020. Astfel, noua propunere a coaliției PNL - USR+ va face mult mai dificilă achiziția de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură, de către fermierii care desfășoară activitatea agricolă în România și de către cei care locuiesc efectiv pe teritoriul țării, produc hrană pentru români și nu achiziționează teren doar pentru speculă.
Sub forma actuală promovată de Coaliția de Dreapta, Legea 175/2020 va fi golită de conținut, favorizând specula cu terenuri extravilane în avantajul străinilor cu bani, subvenționați de guvernele acestora, precum și a fondurilor de investiții finanțate din străinătate”,
a arătat Adrian Chesnoiu.

El a adăugat că Legea „va îngropa fermierii români”:

„Legea 175/2020 a fost dezbătută timp de 2 ani cu fermierii români și reprezentanții acestora și a fost elaborată tocmai la solicitarea lor de înăsprire a condițiilor de cumpărare a terenurilor agricole de către cei care nu locuiesc și nu lucrează terenurile agricole în țara noastră. Legea PSD a fost făcută pentru fermierii români, pentru tinerii care vor să facă agricultură și pentru instituțiile de cercetare din România. Spre deosebire, propunerile Monstruoasei Coaliții de  Dreapta vor îngropa fermierii români”, a mai spus deputatul.

Adrian Chesnoiu a arătat ce propune Guvernul:

Arendașii care lucrează terenurile agricole și produc hrana nu mai sunt preemptori de rang II, ci devin de rang III.

 În principal vor fi afectați tinerii fermieri, care devin preemptori de rang V, și nu de rang IV cum e acum în legea 175/2020.

Sunt eliminați definitiv din ordinea de preempțiune (preemptori de rang V) Academia de Științe Agricole - ASAS și Stațiunile de Cercetare Agricolă. (art. 4 alin.1 lit e) din Legea PSD)

Eliminarea obligației de a nu vinde terenul agricol achiziționat timp de 8 ani, în caz contrar impozitarea va fi de 80%,

Eliminarea unor condiții puse la cumpărare pentru persoane fizice sau juridice, în special străini (domiciliu, reședință, desfășurarea activității  agricole pe teritoriul  României)

„Ne mai trebuie oare alte dovezi pentru a înțelege că Adrian Oros nu este ministrul agriculturii românești, ci doar o biată unealtă a unor interese meschine?!”, a conchis deputatul PSD.

Comentarii

Redacţia

2021-03-16 12:43:26

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...