Guvernul pregătește majorarea salariilor bugetarilor

Majorarea ar intra în vigoare din luna august și îi vizează pe toți bugetarii, cu excepția demnitarilor și a personalului încadrat la nivelul administrației publice locale.

Executivul ar urma să aprobe o Ordonanță de Urgență în acest sens. Textul acesteia este în dezbatere publică.

Este vorba de majorări care ar fi trebuit să intre în vigoare din ianuarie.

Atunci au beneficiat de ele doar angajații din Sănătate și Educație.

Executivul explică măsura prin criza creată de pandemie și accentuată de creșterea prețurilor, ca urmare a războiului din Ucraina.

În lipsa unor măsuri concrete şi rapide – scrie Guvernul – s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane, prin diminuarea puterii de cumpărare.

Se dă exemplu nivelul de salarizare din Ministerul Culturii și cel al Transporturilor, dar și din Institutul Național de Statistică, unde salariile ar fi la limita inferioară existentă la nivelul tuturor instituțiilor publice de la nivel central.

Este motivul pentru care oamenii din sistem pleacă și nu pot fi angajați specialiști bine pregătiți.

E vorba – se mai arată în documentul Guvernului – de o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Angajații care lucrează în proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, de exemplu, vor beneficia de o majorare a salariilor de bază cu până la 50 %.

Majoritatea celorlalți bugetari vor primi în plus o pătrime din diferența dintre salariul de bază pentru acest an și cel din luna decembrie 2021, potrivit europafm.ro.