Grevă de avertisment la toate şcolile din judeţul Olt. Precizările sindicaliştilor din învăţământ

Toţi profesorii de la şcolile din judeţul Olt se vor afla în grevă de avertisment, astăzi, în intervlaul orar 11.00-13.00, potrivit preşedintelui Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Olt, Ionel Barbu.

 Sindicalistul a explicat că pe durata a celor două ore nu se vor desfăşura activităţi didactice, iar profesorii doar îi vor supraveghea pe elevi.

 „Greva de avertisment se va desfăşura în intervalul orar 11.00-13.00. Toate şcolile din judeţul Olt vor fi în grevă de avertisment, iar în acest interval nu se vor face activităţi didactice. Copiii vor fi supravegheaţi de colegii noştri”, a declarat Ionel Barbu.

 La câteva ore după ce sindicaliştii din educaţie au anunţat că sunt pe cale să intre în grevă generală, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că va invita reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a începe discuţii pentru contractul colectiv de muncă. Reprezentantul profesorilor din Olt transmite, însă, că este nevoie şi de o invitaţie formală la negocieri.

 „Astfel de declaraţii am auzit şi noi, doar că negocierile pot avea loc doar dacă există o invitaţie oficială. Până în momentul de faţă, nu am primit nimic oficial. S-ar putea mâine să avem o primă rundă de discuţii, dar aşteptăm să se oficializeze”, a mai spus Barbu.

 Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00. Totodată, sindicaliştii au afirmat că examenele naţionale ”ar putea fi bulversate”.

Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli. Sindicaliştii fac apel la părinţi să nu trimită copiii la şcoală de luni.