Florin Barbu, ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, cel mai vizibil în media - ianuarie 2024

În luna ianuarie 2024, Florin Barbu a fost ministrul cu cea mai extinsă acoperire mediatică din rândul colegilor săi din Guvern. În același timp, la nivelul partidelor politice, miniștrii PSD au ocupat prima poziție în ceea ce privește vizibilitatea și au obținut cea mai mare audiență.


În perioada monitorizată de mediaTRUST, între 1 și 31 ianuarie 2024, miniștrii PSD au obținut cel mai mare număr de mențiuni în mass-media, înregistrând un total de 30.210 de materiale jurnalistice. Acest lucru înseamnă că mesajele referitoare la aceștia au ajuns la publicul român de peste 45 de ori într-o lună, generând un număr total de 777,321,574 de contacte. În schimb, miniștrii PNL au fost menționați în 26.511 materiale în mass-media, iar conform datelor mediaTRUST, românii au intrat în contact cu mesajele transmise de miniștrii PNL de peste 34 de ori într-o lună, ajungând la un total de 578,437,393 de contacte.

Florin Barbu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – Cel mai mediatizat ministru în ianuarie 2024. Sorin Grindeanu pe poziția a doua, iar Marcel Boloș închide podiumul.


  • Foto Florin Barbu, ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, cel mai vizibil în media - ianuarie 2024


Clasamentul general al celor mai mediatizați miniștri în prima lună a anului 2024 este deschis de Florin Barbu. Potrivit mediaTRUST, acesta a fost menționat în 9.073 de materiale în presa din țară, însumând o audiență generală de 310,047,162 de contacte. Momentul de vârf al expunerii mediatice a fost atins pe 15 ianuarie, pe fondul protestelor fermierilor și transportatorilor. În aceeași zi, premierul Marcel Ciolacu a participat la o întâlnire de lucru împreună cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

În luna ianuarie, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, s-a situat pe locul al doilea în clasamentul general al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciolacu. A fost menționat de 6.924 de ori în presă, cu două momente de vârf, în data de 15 și 16 ianuarie, când peste 1.400 de articole au fost publicate în diverse surse de știri. Această creștere semnificativă a acoperirii mediatice a coincis cu transportatorii şi fermierii care au continuat protestele perturbând traficul la porţile Capitalei, nemulțumirile vizând accizele mari la motorină, preţurile RCA, prețul cerealelor și schimbările legislative apărute de la 1 ianuarie.

Marcel Boloș se află pe locul trei în ceea ce privește vizibilitatea mediatică, cu un total de 5.826 de articole jurnalistice în presă. Momentul de vârf al expunerii ministrului finanțelor a fost înregistrat la data de 18 ianuarie, în principal ca urmare a declarațiilor sale referitoare la recalcularea pensiilor. Aceasta a afirmat că recalcularea pensiilor este prevăzută în bugetul pentru anul 2024 și a negat posibilitatea neplății acestor recalculări.

Alexandru Rafila înregistrează 5.150 mențiuni în perioada analizată, Sebastian-Ioan Burduja este în top cu 3.919 materiale în care a fost monitorizat, iar Ligia Deca este pe poziția 6 cu 3.583 de materiale, urmată de Cătălin Predoiu, ministrul afacerilor interne, menționat în 3.173 de materiale. Alina Gorghiu, ministrul justiției, este pe 8, menționată în 3.071 de materiale. Mircea Fechet are 2.415 materiale în care a fost menționat, iar top 10 este completat de Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, care a atras atenția în 2.391 de materiale jurnalistice. Momentul de vârf al vizibilității sale a fost a fost atins pe 4 ianuarie, în contextul majorării alocațiilor de stat pentru copii cu 13,8%, primele plăți ale alocațiilor majorate urmând a fi efectuate în februarie.

continuarea AICI