Remus Rădoi, zis Codiţă, scapă de dosarul de evaziune fiscală, după ce faptele s-au prescris

Remus Rădoi, cunoscut sub porecla Codiță și devenit notoriu în urma implicării indirecte în ancheta răpirii Alexandrei Măceșanu din Caracal, a scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală. Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal pe motiv că răspunderea penală pentru faptele care i se imputau s-a prescris. Alături de firma sa, Safety Security, și de co-inculpatul Ionuț Tîrnă, Rădoi a achitat integral prejudiciul de peste 380.000 de lei adus bugetului de stat, potrivit publicaţiei Craiova Just.


În 2023, Tribunalul Olt l-a condamnat pe Rădoi la doi ani și nouă luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată, fiind reținute 50 de acte materiale, și pentru folosirea cu rea-credință a bunurilor societății într-un scop contrar intereselor acesteia. În perioada ianuarie 2016 – august 2019, Rădoi ar fi declarat în contabilitatea Safety Security achiziții fictive pentru a deduce ilegal TVA, prejudiciul rezultat fiind de 245.937 de lei. În plus, prin aceeași firmă, au fost făcute achiziții de aproape 460.000 de lei, dar bunurile ar fi fost utilizate în interesul unei alte societăți controlate tot de cei doi inculpați.

După condamnare, Rădoi a formulat apel, iar Curtea de Apel Craiova a constatat săptămâna trecută că ambele infracțiuni s-au prescris. Instanța a notat că prejudiciul, în cuantum de 383.388 lei, a fost achitat voluntar. Odată cu Rădoi, au fost exonerați de răspundere penală și partenerul său de afaceri, Ionuț Tîrnă, precum și compania Safety Security, aflată în insolvență.

De numele lui Remus Rădoi se leagă mai multe condamnări. În decembrie 2024, a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni cu suspendare pentru vătămare corporală. În același an, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la un an cu suspendare pentru conducere fără permis. Într-un alt dosar, deschis pentru lovire și tulburarea ordinii publice, a fost scos de sub urmărire penală după ce victima, Ionuț Cimino Trandafir, fiul interlopului craiovean Fănel Trandafir, și-a retras plângerea.

Remus Rădoi a intrat în atenția opiniei publice în 2019, după ce s-a aflat că polițiștii din Caracal au apelat la el pentru a ajuta la localizarea lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu. În loc să ajute ancheta, Rădoi ar fi profitat de situație și ar fi redirecționat forțele de ordine către interlopi dintr-un clan rival, pentru a le crea probleme acestora.

Pe lângă dosarele penale, Rădoi este acuzat că s-ar afla în spatele unei rețele de dezinformare. Jurnaliștii de la Public Record au descoperit o rețea de peste 100 de conturi false și 9 site-uri prin care erau propagate manipulări online. Domeniile erau înregistrate pe numele lui Ionuț Tîrnă, cel care apare în mai multe dintre dosarele penale alături de Rădoi și care ar fi acționat ca interpus.