Firme din Caracal şi Balş, depistate cu angajaţi care munceau la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a aplicat, în luna aprilie, două amenzi în valoare totală de 40.000 de lei, pentru munca la negru. Au fost sancţionate societăţi de comerţ din Caracal şi Balş, fiecare fiind depistată cu câte o persoană care nu avea forme legale de muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 208 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, în luna aprilie.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 236 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

•            neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

•            muncă;

•            neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

•            netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

•            neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

•            neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

•            neefectuarea controlului medical periodic,

Pentru cele mai grave s-au aplicat 119 sancțiuni, din care 114 avertismente și 5 amenzi în valoare totală de 52.500 lei.

De asemenea, în luna aprilie 2023, inspectorii de muncă au identificat două persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din Caracal – comerț, 1 persoană la un angajator din Balș – comerț). Celor doi angajatori care le foloseau le-au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei.